Witam!
Od 3 dni jestem posiadaczem Olympusa sp-600 uz ;) (jest to mój pierwszy aparat w ogóle)
A o to zdjęcia zrobione tą "maszyną" :D :D :D
1.
2.
3.
4.
Prosze o wasze opinie :) i konstruktywną krytyke ;)
Wersja do druku
Witam!
Od 3 dni jestem posiadaczem Olympusa sp-600 uz ;) (jest to mój pierwszy aparat w ogóle)
A o to zdjęcia zrobione tą "maszyną" :D :D :D
1.
2.
3.
4.
Prosze o wasze opinie :) i konstruktywną krytyke ;)
Nr 3. moim zdaniem najlepszy (szkoda, że w LG wkradł się jakiś krzak..)
Czwórka, mimo nietypowego układu płatków, do mnie nie trafia. Zbyt płaskie.. Na dwójce stało się coś bardzo niedobrego z kolorami.. :shock:
Witaj na forum :)
Witaj na forum. :grin:
Powiem tak, że trening czyni mistrza i tego się trzymaj. Będziesz focił więcej, poczytasz trochę nasze forum i jakąś książkę i będzie dobrze.
Kotek moim zdaniem był trochę za szybki (głodny :wink:) i nie trafiłeś z ostrością, kwiatki fajne tylko zbyt centralnie umieszczone.
Zgadzam się z Lifterem, że trójka jest najciekawsza. Z czasem będzesz zwracał większą uwagę na kompozycję kadru i będziesz eliminował elementy zakłócające kompozycję (fragment następnej róży po lewej stronie).
Pozdrawiam
Ćwiczyć na pewno będę ;) może kiedyś wyjdzie mi coś wręcz imponującego :D Czekam teraz na ładną pogodę, ponieważ chciałbym wam zaprezentować zdjęcia mojego pięknego miasta :) choć nie obiecuję, że zdjęcia będą piękne :)
Nazbyt centralne te Twoje kadry. A do tego niestety nieostre. Czy to efekt obróbki (wyostrzasz po zmniejszeniu?) czy tym razem nie trafiłeś, nie wiem ;)
Poczytaj o mocnych punktach obrazu.
I daj znać co myślisz o takiej obróbce (jak Ci się nie spodoba to usunę).
A mnie się podoba zdjęcie nr 6 .
Ptaszka udało się podpatrzyć w świetnej pozie. Ale najlepszy jest na tym zdjęciu moim zdaniem rysunek roboty ręcznej na kamieniu.
Zamiast męczyć się z gołąbkiem na mieniącej się wodzie poszukaj detali. Cieszyn to piękne stare miasto, wiele tam domów starej roboty, strannie wykończonych. Poszukaj detali- starych drzwi, okien, obróbki kamieniarskiej i metaloplastyki, sieni przejściowych, płaszczyzn z kolorami. Na takich rzeczach nauczysz się kadrowania i znaczenia światla. I pamietaj najlepsze światło to poranek i póżne popołudnie - wtedy nie ma ostrych cieni a samo światło jest cieplejsze.
Życzę cierpliwości i sukcesu. Fotografia to fajny sposób spędzania wolnego czasu.
Robiłem dziś zdjęcia architekturze Cieszyna ;) mieszkam tu od urodzenia więc znam praktycznie wszystkie interesujące zakątki. Robiłem dziś też im zdjęcia...ale... mi osobiście się średnio podobały ;p muszę siąść i poczytać o jakiś wskazówkach, ogólnych zasadach itp.
Co do obróbki podoba się:) chyba sam zacznę się bawić w picassie (narazie tylko ją posiadam)
Bardzo chętnie skorzystam również z rad bardziej doświadczonych fotografów ;)
Dobre podejście. :grin:
Najważniejsze by ćwiczyć i się nie zrażać uwagami innych, a już niedługo sam zauważysz poprawę.
Z gołąbków mnie przypadł do gustu dla odmiany ten pierwszy.
Hej:)
Problemem jest to że robisz kompozycje zdjęć bardzo centralnie. Dotychczasowe kadry mają w centrum motyw główny. Na początek poczytaj na necie o mocnych punktach i o złotym podziale kadru w fotografii (choc nie zawsze trzeba się kurczowo trzymac tych reguł). Staraj się tak kadrować, aby inne elementy w kadrze nie odwracały uwagi od głównego motywu. Ćwicz w myśl porzekadła "trening czyni mistrza"
Pozdrawiam:)