-
Lampy Tumax
Witam, producent nie odpisuje na moje zapytanie więc może wy mi pomożecie :) Chciałbym dowiedzieć się czym różnią się lampy Tumax'a DPT 383 AFZ , DPT 386 AFZ i DPT 388 AFZ bo według katalogu producenta, wszystkie parametry mają wręcz takie same a cenowo różnice bywają spore.
-
To tera mnie zagioles, myslalem ze tego typu lampe maja jedna. A napewno jest to strona producenta?!
-
Wysłałem zapytanie w zasadzie do trzech źródeł, tumax.pl, jakiejś domenie z .com i tajwańskiej czy chińskiej. Na tumax.pl jest do pobrania katalog w którym są te 3 lampki i ich dane które dla każdej są takie same.
-
W katalogu nie widzę info o liczbie przewodniej tych 3 lamp (sile błysku).
Na skąpcu znalazłem że 383AFZ ma liczbę przewodnią 45 a 386AFZ 42, 388 AFZ niestety nie znalazłem, ale zapewne stąd bierze się ta różnica w cenie.
-
Hmm...
Kolejna wątpliwość polega na tym że lampa 383 jest silniejsza niż 386 a jednak w większości sklepów jest tańsza.
A może ktoś rozwikłać dane katalogowe:
Guide Number (ISO100/DIN21): 45(m)/148(ft) at 85mm zoom position
Bo z tego wynika że według katalogu każda z tych 3 lamp ma LP=45
-
Dla ciekawskich dodam że takie same lampy produkują też firmy: Cyber Tik (np. CyberTik DF MZ45) oraz VIVITAR (np. Vivitar DF-383). Coś jak obiektywy Samyang. Nie wiem czy mój wywiad gospodarczy powinien mnie ostrzec jednak przed zakupem czy wręcz przeciwnie. Nie wiem co o tym myśleć.