-
Pytanie o obiektywy.
Witam mimo iż jestem nowym forumowiczem śledzę e od bardzo długiego czasu, ale teraz na poważnie chce kupićjuż aparat.
mam dylemat czy kupować E-520 z dual kitem ponieważ trochę czytałem testów a chciałbym dowiedzieć się od Was co myślicie o tych obiektywach. czy Warto kupować cały zestaw czy tylko samo body?
i jeżeli ktoś ma zdjęcia prosto z puszki bez obróbki (chodzi mi o portrety przy 80mm) bardzo chętnie bym poprosił.
-
a co dopniesz do puszki jeśli kupisz samo body?
Kity są OK. bierz je bez wahania.
-
a czy obiektywy nie są za ciemne? czy dokupują stałkę 50mm wystarczy żeby zestaw był już fajny pod portrety ?
-
jeżeli priorytetem jest dla ciebie jasna 50ka - to lepszym wyborem będzie dla ciebie inna stajnia. I tam zacząłbym poszukiwania.
-
Jeśli 50 mm to chyba tylko ZD 25 ale f/2,8 to nie jest już tak znowu jasno jak na stałke ale jeszcze w rozsądnej cenie, jest Leica 25 f/1,4 ale okazją jest dostać używkę za 2,5 kpln lub Sigma 30 f/1,4 za ok 1,7 kpln nowa . Za Koriolanem - rozważ inny system .....
-
dziękuję za radę. będę szukał nadał nadal.
-
Chyba że wybrałbyś coś z m42, wtedy zostaje ci tylko MF ale wizjer w E-520 komfortowy na pewno nie jest a przy manualnym ostrzeniu to napraaawde kiepsko. Chyba że dokupisz w dobrej cenie używaną muszlę oczną ME-1 (220 zł za nówke to zdecydowanie za dużo), wizjer stanie się "akceptowalny".
Mam i uważam że jest całkiem przyzwoicie.
-
no ale do manualnego ostrzenia też znajdzie lepszą puszkę w innym systemie - choćby ze względu na większe wizjery.
Zaletą (ale chyba nie w E520) może być stabilizacja z każdym szkłem manualnym- podajesz ogniskową i jest.
-
Na innym forum foto stary Canonier nie dawno zmienił C 50mm f/1,4 na analogiczną Sigmę. Tłumaczył wybór lepszą optyką. Ponieważ ta sama Sigma jest także w 4/3, to nie wiem, co Wam nie pasuje.
-
choćby to, że 50/1.8 Canona kosztuje poniżej 400 PLN.