-
Fotki do oceny. Początkujacy i bardzo amator
Witam was drodzy klubowicze forumowicze :)
Od niedawna jestem posiadaczem Olka E-300 i napstrykałem trochę nim fotek.
Wg. mnie nie są takie złe ale chce to usłyszeć od was, słowa krytyki tylko mnie zmotywują i na nie czekam.:esystem2:
W Corelu: Kadrowanie oraz balans czerni i bieli.
1.
2.
3.
4.
-
witaj
po pierwsze zamieszczaj foty w wątku wielu użytkowników nie cierpi biegać po innych serwisach. w tym ja:)
zastanów się co jest motywem na twoich fotach i dlaczego chcesz komuś je pokazywać,
jedynie na 4 widzę coś co mnie zatrzymało, popracowałbym nad kadrem.
wszystkie zbyt centralne.
W pełnym powiększeniu brak ostrości. Zmniejsza foty a potem wyostrzaj w programie graficznym.
To tyle na początek, ćwicz dalej.
-
No właśnie, pracuję nad tym, kiedyś się uda ;)'
Nawiasem, co rozumiesz przez centralne?
-
zadaj pytanie ktoś odpowie, czasem nie ma sensu wyłamywać drzwi do lasu.
-
Witamy na forum :grin:
Po pierwsze 1,2 i 3 centralne, główny motyw który chciałeś pokazać w centrum kadru. Jeśli nie masz ważnego powodu aby używać kadru centralnego spróbuj kierować się zasadą złotego podziału. Podziel ekran na 3 równe części w pionie i poziomie, a punkty przecięcia będą najmocniejszymi punktami w kadrze.
Zobacz tutaj aby dowiedzieć się więcej.
4 rzeczywiście najlepsze, zobacz że ta właśnie fotka jest wg tych zasad :)
Zobacz jak zamieszczać zdjęcia w postach na naszym forum tutaj.
Próbuj dalej :grin:
-
Właśnie oglądam odcinki FOTOMANIA, już wiem co źle zrobilem :)
ACIDMK dokładnie to co powiedziałeś :) Dzięki wielkie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jazzman
Właśnie oglądam odcinki FOTOMANIA, już wiem co źle zrobilem :)
ACIDMK dokładnie to co powiedziałeś :) Dzięki wielkie.
Każdy na początku robi takie błędy, czytaj i ucz się. Każdy się uczy nawet profesjonaliści.
-
A ja jeszcze mam jedną prośbę - zmniejszaj zdjęcia, bo zamieszczać fotki w internecie w pełnej rozdzielczości nie ma najmniejszego sensu - po prostu często nie chce się czekać na otwarcie samej fotki. Rzeczywiście w 4 coś jest, choć popatrzałem tylko na miniaturkę (powód nie spojrzenia na całe zdjęcie masz w poprzednim zdaniu ;-)).
-
Za przedmówcami, zbyt centralnie 1,2 i 3.4 rzeczywiście ma coś w sobie, podobie mi się:P
-
5.
Uploaded with ImageShack.us
6.
7.
8.