-
6 załącznik(ów)
DanielaG początki...
Cześć,
Od niedawna jestem użytkownikiem Olympusa E-520,jest to moja pierwsza lustrzanka więc jestem na etapie zagłębiania się we wszelakie lektury i w miarę możliwości częstą praktykę(fotografuję wszystko co się da:grin:).Załączam kilka różnych zdjęć i chciałbym prosić o Wasze subiektywne oceny,porady i wytyczenie błędów.
Pozdrawiam
-
Witaj.
Ja tak ogólnie: numeruj fotki będzie łatwiej odnieść się do konkretnej, wydaje mi się, że są niewyostrzone przed wysłaniem a niektóre nieostre. Ogólnie to samo piszesz, że robisz dużo zdjęć ale zamieszczaj tylko najlepsze. Te przedstawione jakoś nie przykuły mojej uwagi. W galerii widziałem Twoje próby z HDR. Trzymam kciuki i pozdrawiam.:)
-
Pierwsze cztery na których motyw zdjęcia jest umieszczony centralnie to jest w środku kadru nigdy nie zachęci widza do zagłębienia się w kadr. Poczytaj troche o kadrowaniu. Na ostatnim nie wiadomo o co chodzi, co mogło by być motywem zdjęcia. Leżące buty, kałuża i ktoś z jakimś narzędziem to nic nie mówi w pojeciu fotografii.
-
1 załącznik(ów)
Dziękuje za uwagi szczególnie dotyczącą kadru.Załączam zdjęcie w którym jak mi się wydaje wygląda to lepiej.
1.Załącznik 25265
-
A więc :
1. zlewa się i za centralnie
2.nieostre coś u góry kadru kolory
3.z wszystkich najlepsze ale ...
4.za centralnie, niebo przeszkadza, i msz tylko kwiat powinien być ostry
5.trochę krzywo i słabe tło
6.wtf :)
7.chmury ładne ale reszta...
Mocne punkty obrazu â Wikipedia, wolna encyklopedia Poczytaj, pracuj nad kolorami :)
Czekam na więcej
-
Chmury całkiem całkiem ale jeśli już to musisz zdecydować co chcesz pokazać krajobraz czy chmury. Jeśli krajobraz to nic tu ciekawego. A i w rogu uciąć ten kawałek drzew. No i zdjęcie robiłeś chyba w pełnym słońcu a to nie najlepsza pora.
-
Wiejo piszac o zasadach kadrowania, ma w 100% rację. NIe mogę tego podważyć, ok. Ale jest też inna szkoła, której ja jestem orędownikiem.
- Zasady są po to by je świadomie i umiejętnie łamać. Gdy dajesz kadr centralny, to warto jest rzeczywiscie postara sie by fotografowany obiekt byl na pierwszym planie. Zdjecie wyciac, albo tlo wsadzic w glebie ostrosci, tak aby temat nie uciekl i faktycznie zwabił widza i zainteresowal - tak jak Wiejo napisal.
- Dbaj o jakosc fotek, delikatna podostrzenie + maska wystrzająca z umiarem użyta pozwoli poprawic wygląd zdjecia.
- Musisz wiedziec co chcesz przekazac zdjeciem. Wezmy fotke diewczyny nad wodą - ani tematem nie jest woda, ani dziewczyna - gdyż jest niefortunnie ucieta. Wiecej oddechu ndawaj takich zdjeciom, jak postac patrzy na jezioro - to niech patrzy cala postac a nie wycinek glowy. NNo i proponuje nie fotografowac głowy od tyłu :)
natomiast fajnie realistycznie odwzorowane kolory zachodu sloca
probuj dalej, jedyna rda na poprawianie warsztatu to cykac cykac i jeszcze raz cykac
-
1 załącznik(ów)
Dziękuje za kolejne podpowiedzi,a teraz co sądzicie o Zdzisławku?Tylko delikatnie proszę Zdzisław to czułe zwierzę:grin:
2.
-
no to lecimy tradycyjnie...
================================
moze troche za prosto z mostu, ale tak bedzie najlepiej dla ciebie i najszybciej zaczniesz robic zdjecia, a nie przypadkowo naciskasz spust migawki:
odloz aparat na polke
przeczytaj instrukcje na sucho
wez aprat do reki i jeszcze raz przeczytaj instrukcje probujac wszystkich ustawien w aparacie.
powtorz te rozdzialy, ktore sprawily ci problem.
odloz aprat z powrotem na polke
pozycz/kup sobie jakas ksiazke o fotografii (najlepiej kilkanascie)
w miedzyczasie ogladaj dobre zdjecia i staraj sie zapamietac, co ci sie w nich podoba
wez aparat i porob kilkaset zdjec
z tych zdjec wybierz trzy najlepsze twoim zdaniem i wstaw je do tego watku
popros o uwagi bardziej doswiadczonych uzytkownikow i przeczytaj je uwaznie
po kilku takich probach zacznij wrzucac zdjecia, a nie "cos" do watku z ocenami.
==============================
pzdr
-
Toś poleciał prosto z mostu. Lecz K@aczy ma racje. Zdjęcie kota jak- zdjęcie kota nic nadzwyczajnego. Tło jedynie udało ci się dobrać w miarę.