zdjecia grupowe, zbiorowe...
Dostalem propozycje fotografowania na studniowce - chodzi o zdjecia grupowe. Nigdy nie mialem przyjemnosci robic takich zdjec. Pojechalem zobaczyc sale (patrz zalaczniki) i wykombinowac jak ustawie ludzi. Szkoda tylko ze tam jest taki maly schodek (troche wydaje mi sie niski).
Ludzie beda parami i zakladam ze faceci beda wyzsi wiec beda zawsze stali z tylu za partnerka... zreszta nie mam koncepcji na ustawianie :(
Mam nadzieje ze fotografowanie 30osob to mi jakos wyjdzie :P
Najlepsza byla jednak propozycja zeby zrobic zdjecia wszystkim okolo (czy nawet ponad) 400 osob!.
Czy ktos ma jakies sugestie jak sie do tych obu rzeczy zabrac?
Mam do dyspozycji 14-54mm, FL-50 oraz chinska lampe studyjna 400Ws (i mysle o tym zeby tylko zabrac garnek + ewentualnie kalke techniczna na niego)...
nie wiedzialem ze focenie zbiorowe jest takie ciekawe :P
wlasnie wrocilem z tego focenia - w skrocie poraszka ! jeszcze fotek nie ogladalem ale juz wiem ze jest beznadziejnie (i nie bede ich pokazywal)
- po pierwsze krzesla ktore widac na zdjeciach wczesniejszych byly węziej i doszly do tego stoly
- maly uskok (ktorego nie mozna znazwac schodkiem) byl za maly i ni jak nie dalo sie porzadnie ustawic ludzi (polowy nie bylo widac)
- moje eksperymenty z FL50 + 400Ws studyjna szybko sie skończyły
Moja kostka firmy hama nie umozliwia (no chyba ze jakos na maxa wciskajac) podlaczenia lampy dedykowanej wiec musialem wyzwalac studyjna lampe poprzez fotocele. No a w dobie cyfrowek to ..... juz chyba dalej nie musze wyjasniac. Wkoncu wkurzylem sie i ja wylaczylem.
Robilem palac palnikiem w twarze w auto ttl moja FL'ka ...
na szczescie pomysl zeby fotografowac ponad 400 osob upadl uff....
no comment!
Re: nie wiedzialem ze focenie zbiorowe jest takie ciekawe :P
Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
Moja kostka firmy hama nie umozliwia (no chyba ze jakos na maxa wciskajac) podlaczenia lampy dedykowanej wiec musialem wyzwalac studyjna lampe poprzez fotocele. No a w dobie cyfrowek to ..... juz chyba dalej nie musze wyjasniac.
Ten problem można rozwjozać używając odpowiedniej fotoceli. Od roku używam fotoceli własnej konstrukcji którą można wyzwolić tylko zestawem E1 + FL50 w trybje TTL. Jak narazie nikomu innemu nie udało się wyzwolić mojej lampy pomimo wysokiej czułości.