-
Zuiko Digital 50mm
Nareszcie mam :twisted: Kupiłem w ostatnią sobotę ten obiektyw i póki co jestem więcej niż zadowolony. Szczególnie z funkcji macro. Bokeh tego obiektywu powala na kolana.
Poniżej jest moje pierwsze (no prawie) zdjęcie makro w życiu. Banalny kwiatek na parapecie, za szybą ciemno. Jako oświetlenia użyłem FL-36 z dyfuzorem od STOFEN. Sam kwiatek (kielich) ma niecały centymetr średnicy tak naprawdę. Nie wiem jak Wam, ale mnie się bardzo podoba :-)
-
dla mnie bomba, trochę mała GO, no ale... bokeh jest jak się patrzy :D
Aureus, szukaj teraz modelki i zacznij wymiatać portretami :twisted:
-
Tutaj GO jest kompromisem niestety (fotka przy dziurce 5.6). Jak ustawiłem dajmy na to na 8.0 to bokeh nie był już taki piękny, a coś co mnie absolutnie urzeka w tym obiektywie to właśnie to; bokeh... mniam :D Dla samego tego efektu warto było wydać nieco zaskórniaków :mrgreen:
-
Podziwiam, jak obiektyw delikatniutko rysuje szczegoły i wysubtelnia tło, to zdjęcie przemawia na rzecz tezy, że ma dobry bokeh. To jest Oly - mieści się w jakiejś umiarkowanej klasie cenowej i sprzyja artystycznym ambicjom fotografa.
Pzdr, TJ
-
To masz teraz zabawę :D a możesz porównać bokeh z tym OM co masz?
-
Taaaaki obiektyw i takie zdjęcie? Nieporozumienie.
-
celebrity plus- POPIERAM. Bardzo chetnie zobaczylbym 2 fotki zrobione ZD50 oraz OM50.
-
Postaram się w tym tygodniu zrobić mały test w kwestii efektu bokeh trzech pięćdzisiątek: OMZ 50mm f/1.4, OMZ 50mm f/1.8 oraz ZD 50mm f/2 macro.
Zobaczymy co wyjdzie.
-
-
czekamy z niecierpliwoscia