Chcę kupić lustrzankę cyfrową do 4tyś
Chcę kupić lustrzankę cyfrową do 4tyś. Zastanawiam się nad E-500 , Nikon D70s lub Pentax K100D. Nie chcę wydać kasy a potem żałować. Zależy mi na dobrej jakości zdjęciach ostrych i wyraźnych. Robię dużo portretówek. Oczywiście jaką lampę do danego modelu byście polecili. Jestem wdzięczny za każdą radę, bo z tego co czytam o tych aparatach to wszystkie są super. Pozdrawiam
Re: Chcę kupić lustrzankę cyfrową do 4tyś
Cytat:
Zamieszczone przez pepe96
Chcę kupić lustrzankę cyfrową do 4tyś. Zastanawiam się nad E-500 , Nikon D70s lub Pentax K100D. Nie chcę wydać kasy a potem żałować. Zależy mi na dobrej jakości zdjęciach ostrych i wyraźnych. Robię dużo portretówek. Oczywiście jaką lampę do danego modelu byście polecili. Jestem wdzięczny za każdą radę, bo z tego co czytam o tych aparatach to wszystkie są super. Pozdrawiam
Więc TEN wątek jest do przejrzenia.
Ja bym na start wziął E-330 (LV jest zajesuperbongo :mrgreen: ), dwa kity pokrywają14-150mm (28-300 dla 35mm), które można wymienić(kupić) na 14-54 i 50-200, albo dokupić 50mm. Do tego jakiś flash FL-36/FL-50.
OBIEKTYWY
FLASH
AKCESORIA
Cytat:
Chcę kupić lustrzankę cyfrową do 4tyś. Zastanawiam się nad E-500 , Nikon D70s lub Pentax K100D. [...] Jestem wdzięczny za każdą radę, bo z tego co czytam o tych aparatach to wszystkie są super. Pozdrawiam
I dokładnie tak jest jak piszesz. Kazdy jest dobry i właściwie wszystko jedno co kupisz - dopiero później człowiek zaczyna się orientować, co tak naprawdę potrzebuje i jakie ma wymagania. Warto więc kupić albo coś używanego, albo taniego. Olka nawet używanego, można kupić zwykle na gwarancji, bo firma daje 24 miesiace, a to mnóstwo czasu w świecie dslr. Kupując uzywanego olka masz chyba najmniejsze szanse na kupno zajechanego sprzetu.
Z tanich opcji to albo E-500, albo K100D i do portretu z kierunkiem na K100D, do tego jakaś stałka manualna, bo tu szybki AF nie jest potrzebny. W K100D trochę powinno być lepiej z ustawianiem ostrości bo wizjer większy. To rozwiązanie też ma wady - mniejsza matryca, 12 m-cy gwarancji, brak jasnych zoomow AF, wizjer ciemniejszy niż w E-500 ale za to większy.
Moja rada: Kup aparat najtańszy i używany, w jak najlepszym stanie. Jak Ci podpasuje to sobie go zostawisz i będziesz kupował szkła do korpusu. Jak Ci nie podpasuje to sprzedasz z relatywnie małą stratą i kupisz inny. Kolejność wyboru firmy obojętna.
Cytat:
Dzięki za rady. ale dalej na problem. Chcę kupić nowy aparat OLE 500 Pentax 100 i Nikos są w tej samej cenie ale!!!!! Ole i Pentax dają dwa obiektywy. Do tej pory cykam Idiotencamera ale uwielbiam się bawić na starym Zenicie TTL. Przemawia dużo za OLE ale przy wyższych ISO słyszałem że są duże szumy. MAM PROBLEM.