-
Folia na lcd E330
Witam
Przeszukałem forum i nie znalazłem nic o folii na LCD E330. Czy ktoś z Was używa takiego rodzaju osłony w tym konkretnie modelu ? Jeśli tak to proszę o pomoc w wyborze. Jeśli nie, to proszę o sugestie, jaki rodzaj folii nadawałby się Waszym zdaniem najlepiej.
-
o ile dobrze pamietam to jest cos takiego jak folia Brando (polecana czesto na forum pdaclub)
zreszta zobacz Szukaj -> folia ochronna (troche tego jest)
pozdro
/EDIT
piszesz ze szukales i nic nie znalazles do tego konkretnego modelu. O ile dobrze mi wiadomo to w wiekszosci przypadkow folie sie samemu wicina. Nie ma - chyba - czegos takiego w aparatach foto. jak w komorkach ze sa jakies tam wymiary dla danej serii telefonow...
-
Jeronimo - zgadzam się.. jest sporo o foliach, ale ani jeden post o folii na LCD E330. na allegro dostępne sa różne folie : twarde, miękkie, cienkie, grube, matowe i przeźroczyste. Mam dylemat którą wybrać, bo każdy (jak to zwykle bywa) reklamuje swój produkt jako naj.. Jak się domyślasz E330 trochę różni się od innych aparatów ;) m.in. tym, że umożliwia podgląd obrazu na żywo bezpośrednio na ekranie LCD. Robię sporo zdjęć nocnych (wieczornych) kadrując przez LCD, stąd "czytelność i jakość" obrazu ma dla mnie duże znaczenie. Ponawiam pytanie do użytkowników E330, ale za jakąkolwiek radę (dotyczącą jakości obrazu widzianego "spod" folii) będę wdzięczny
-
Proszę, możesz sobie kupić :)
osłonę
http://www.foto-tip.pl/sklep/product...roducts_id=668
albo folie na allegro
https://ssl.allegro.pl/11705_folie_o...view=gtext&p=8
ale z tego co wiem, są też uniwersalne, które wystarczy przyciąć na wymiar.
-
zibi1303 :arrow: dzieki.. Olka mam od wczoraj i chyba nadal jestem nieźle zakręcony ;)
Do tej pory fotografowałem Fuji s5500 na którego LCD mam... taką właśnie osłonę jak mi pokazałeś w linku :mrgreen: Zasugerowałem się postami o folii i jakoś nie pomyślałem, że na uchylny LCD można założyć "klapkę". Ponieważ sprawdziła mi się znakomicie w s5500 zdecyduję się na nią (wbrew wielu opiniom, że na LCD nie trzeba dodatkowego zabepieczenia, z własnego doświadczenia wiem, że to czasami bardzo się przydaje).
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję
-
tez mam E330 i tez mam podobny problem. LCD w tym Olku mocno wystaje, przez co ma tendencje do rysowania sie. Szukalem jakiejs ochrony, ale nie znalazlem. zibi1303 napisz jak sie sprawdza oslonka jak juz ja zakupisz.
-
EEE tam, przesadzacie :P Mam TrzystaTrzydziestkę już prawie pół roku, nie mam żadnej osłonki i żyję :D Ekran nie ma najmniejsze rysy, a naprawdę, wiele przeszedł. Jakoś się z nim nie cackam ;) a jest cały. Jedyne, na co zwracam uwagę, to to żeby ekran nie odstawał, tylko był dociśnięty [żeby się mechanicznie nie uszkodził].
-
A mi sie rysuje... Nie zawsze te rysy widac, ale pod niektorymi katami owszem :/ Ktos o tej oslonie na lcd do E330 napisal w dziale "opinie" w sklepie w ktorym ja sprzedaja, ze odstaje i brod i tak sie dostaje do srodka. To oznacza, ze jest ona pod katem ochrony bezuzyteczna. Wolalbym miec jednak wiecej niz jedna opinie, wiec modama napisz, jak sie ona u ciebie sprawdza.
-
Czytałem tę opinię.. Zadzwonilem do sklepu i poprosiłem o "ich wersję". Wg sprzedawcy osłona jest dokładnie dopasowana na "część aktywną" LCD "trzystatrzydziestki" i "pięćsetki" (czyli tę, gdzie pokazują sie informacje). Z tego wynika, że jest albo mniejsza od całego wyświetlacza (wyświetlacz nie ma przecież równych "czarnych pasów na bokach") i jakaś część wyświetlacza (niewielka) nie będzie chroniona, albo jest większa, i wtedy będzie wystawać poza wyświetlacz z któreś strony. Zobaczymy. Mam potwierdzenie ze sklepu z 3/11, więc lada dzień powinien ją mieć.
Mogę tylko powtórzyć to co napisałem wyżej : identyczną osłone mam na FujiFinepix s5500 i jestem z niej bardzo zadowolony. Ochroniła sam wyświetlacz , a i dawała osłonę przed wpadającym światłem na LCD w słoneczne dni, co było nie bez znaczenia przy 1,5" ekranie. Jedno co mi się nie spodobało, to to, że nie przeszła "crashtestu" ;) : robiąc makro zapomniałem, że mam ją otwartą i zabiłem upierdliwego komara :oops: Połamały się obydwa zaczepy bocznych skrzydełek. Ale dolna cześć osłony nadal spełnia swoją rolę : chroni LCD i sama się nie rysuje ! Łatwo utrzymać ją w czystości.. To przekonało mnie by kupić taką samą na "Olę".
Jak dostanę osłonę, zamelduję o moich wrażeniach.
Pozdrawiam
-
Powiem krótko . Trochę tych folijek przetestowałem.
Szukaj na allegro wyłącznie foli firmy ZORIN lub POLAROID reszta to folie do cukierków.
Powodzenia