Re: Dlugosc ogniskowej...??
Cytat:
Zamieszczone przez seta_lp
Mam takie male pytanie problematyczne co do mojego c4000... a mianowicie gdzie sprawdzic jak mam ustawioną dlugosc ogniskowej? Widze roznice w exif'ach moich fotkach i raz mam np. 9mm a innym razem 13mm ale gdzie to sprawdzic przy robieniu fotki? I moze ktos napisze jak ja wykorzystac...Pozdrawiam...
Co prawda nie mam osobiście aparatu C4000 ale od czego instrukcja
Proponuję następującą metodę (pozwalającą wstępnie oszacować długość ustwionej ogniskowej)
1. Przełączamy aparat w tryb A lub P
2. Włączamy flesz w trybie Auto lub błysku dopełniającego
3. Zasłaniamy obiektyw i zmieniamy ogniskową, zauważymy, że zmieniając ogniskową, wyświetlona wartość szybkości migawki zostanie zawsze zablokowana na wartości 1/f, przy ogniskowej 32mm, na wyświetlaczu czas ustawia się na 1/30s, a przy ogniskowej 96mm, czas ustawia się na 1/100s. Również przy wartościach pośrednich, czasy odpowiednio się dopasowują - tak ustawiamy ogniskową EFL (ogniskowa rzeczywista to EFL/4,91 czyli podzielona przez współczynnik ekwiwalentnej ogniskowej lub inaczej współczynnik kadrowania Crop factor).
Ogniskową zmieniamy – delikatnymi ruchami dźwigni w prawo, np. aż szybkość migawki zostanie ustawiona na wartości 1/60s i trochę cofamy w lewo na 1/50s.
Teraz przełączamy aparat w dowolny tryb zdjęciowy nie ruszając dźwigni zmiany ogniskowej. Pamiętać należy że jest to jedynie szacunkową długość ogniskowej ale jednak jest to coś co pozwala nam już ustawiać ją manualnie. (po pewnym czasie potwierdzimy to z EXIF-a)
Wszystkie inne wątpliwości wyjaśni bardzo szczegółowa instrukcja do aparatu C4000 opracowana przez Tadeusza Jankowskiego, która jest na naszej stronie!.
Pozdrawiam