Która wersja jest lepsza? (441 kilo, uwaga)
Chciałbym rozpocząć dyskusję o waszych metodach wysotrzania. Ja często korzystam z wyostrzania w GIMPie (standardowego, Filtry->Uwydatnianie->Wyostrzanie) i jestem zadowolony z efektów.
Unsharp Mask (Filtry->Uwydatnianie->Wzmocnienie) jakoś mi nie "podchodziło" do tej pory, a może tak bardzo przyzwyczaiłem się do wersji z Wyostrzaniem, że z góry efekty mi się nie podobały?
Stąd pierwsze pytanie: która wersja jest -- waszym zdaniem -- lepsza?
Drugie pytanie: a jak wy wyostrzacie zdjęcia?
(600 kilo obrazka, uwaga)
Pogrzebałem trochę w sieci; ogólnie mówiąc: wyostrzanie to temat rzeka i każdy ma swoje metody. Na razie testuję jedną z nich, nikt nie powiedział, że najlepszą (ale efekty są fajne, trzeba przyznać).
Pierwsze, co się robi, to ostrzy się za pomocą USM z ustawieniami:
* threshold 0
* radius 0.3
* siła 300 (w PWP tyle nie ma, więc ja ostrzę na 200).
Następnie stosuje się coś, co nazywa się Local Contrast Enhancement (o tym napiszę później); ustawieniami:
* threshold 0
* radius 40
* siła 15
Następnie, jeśli wola, można wyostrzyć sobie zwykłym Sharpen, albo kto, co tam ma. Efekty są naprawdę ciekawe.
Tutaj jest próbka. Zdjęcie pierwsze to obrazek zmniejszony, zastosowana jest tylko funkcja sharpen z 16%. Zdjęcie drugie to USM z siłą 100, promieniem 1, o ile mnie pamięć nie myli. Zdjęcie trzecie to powyżej opisana metoda, nawet bez ostatniego kroku. Wszystko zrobione szybko i niestarannie, dlatego widać niedoskonałości. Jeśli przyłożyć się do tego bardziej efekty będą na pewno lepsze:
http://img430.imageshack.us/img430/5925/ostrosczc4.jpg
Re: (600 kilo obrazka, uwaga)
Cytat:
Zamieszczone przez lgrabun
Tutaj jest próbka. Zdjęcie pierwsze to obrazek zmniejszony, zastosowana jest tylko funkcja sharpen z 16%. Zdjęcie drugie to USM z siłą 100, promieniem 1, o ile mnie pamięć nie myli. Zdjęcie trzecie to powyżej opisana metoda, nawet bez ostatniego kroku. Wszystko zrobione szybko i niestarannie, dlatego widać niedoskonałości. Jeśli przyłożyć się do tego bardziej efekty będą na pewno lepsze:
http://img430.imageshack.us/img430/5925/ostrosczc4.jpg
lgrabun, w mojej opini ostatnia wersja jest zbyt ostra. Zaczynam się zastanawiać czy człowiek widzi tak "ostro" czy dopiero po chwili koncentracji i zbytnie wyostrzenie nie powoduje zbytniego odrealnienia obrazu.
Zacząłem się też zastanawiać, jak ma się wyostrzanie do zastosowania ostrego obiektywu z prawdziwego zadarzenia? np. 50mm, czy 35-100mm... Czy też wyostrzenie należy stosować czy w momencie jak mamy dobry obiektyw można: a) sobie odpuścić USM, b) efekty będą lepsze niż stosowanie USM.
pozdrowionka