na rozgrzewke trzy zdjęcia:
co sądzicie?
1.
2.
3.
Wersja do druku
na rozgrzewke trzy zdjęcia:
co sądzicie?
1.
2.
3.
maryo,
Napiszę, hołdując zasadzie mówiącej, że nie nalezy dzielić włosa na czworo, że fotki mi się podobają lub nie. Co Ci to da?
Pzdr, TJ
Pzdr, TJ
Np da mi to ze jesli popełniam gdzies błędy to warto mi je wytknąć. Jesli masz inne pomysly do zdjęć to chetnie wysłucham.
jaki aparatem robione są te zdjęcia ?
e300+45-150mm, a jak z Twoją oceną zdjęć?Cytat:
Zamieszczone przez falkirk
maryo,
Czy to niecentralne kadrowanie jest zamierzone?
Pzdr. TJ
A jak, zamierzone.
Mi się podobają, a na pewno się, hm, wyróżniają.
hm jesli sie podobają to dorzucam jeszcze dwie sztuki:
4.
5.
Wszystkie zdjęcia w moich oczach tracą przez niecentralne kadrowanie W pierwszym lewa strona jest OK - ostra, praca pszczoły na fioletowych kwiatkach z dość dobrym rozproszonym światłem. Nie wiem natomiast, jaką rolę estetyczną pełni nieostra prawa strona, ta strona nie jest tłem, ani ni bierze udziału w perspektywie, ani nie jest kolorystycznym uzupełnieniem lewej, więc nie przemawia do mnie.
Druga i trzecia fotka sprawia wrażenie automatyzmu w komponowaniu - wystarczy pozostawić lewą stronę niezajętą i juz jest jakaś rozmaitość, nietypowość ujęcia sugerująca pomysłowość fotografa. Na drugim motylek jest umieszczony centralnie, ale ponieważ jest zielony, to przynależy do prawej strony zdjęcia, lewa jest pusta całkowicie, nie potrafię sobie wytłumaczyć dlczego. Chyba przez przypadek.
Maryo, jeśli niecentralne kadrowanie było Twoim zamiarem, to jeśli możesz, napisz co chciałeś osiągnąć przez to.
Pzdr, TJ