Witam!
Mam od miesiaca E1. Zastanawia mnie uzywanie trybu P. Wiem ze to tryb programowy i ze mozna ustawiac rozne kombinacje przeslona-czas_otwarcia_migawki aby ekspozycja byla prawidlowa. Zastanawia mnie:
- na jakiej podstawie aparat aparat proponuje podane nastawy (wiem ze na podstawie pomiarow swiatla)
- bedac caly czas w trybie P lecz zmieniajac koleczkiem kombinacje przeslona-czas_otwarcia_migawki pojawia sie mala literka "s" kolo znaczku P. Mam to traktowac jako znacznik ze zmienilem zaproponowana ekspozycje aparatu na inna (swoja) ?
W instrukcji strasznei lakonicznie jest opisany ten tryb. W moim poprzednim aparacie S5500 nie moglem w trybie P nic zmieniac.
Czy i kiedy uzywacie programu P. Chodzi mi o to ze moja zona uczy sie obslugi aparatu, na razie jest na etapie obslugi programu "S". I sobie z tym jakos radzi. Chce ja oswoic z nim bo na poczatku byla PRZERAZONA iloscia przyciskow itp. I powoli sie nim "bawi". I przy tym instruktazu zaczalem sie zastanawiac wlasnie nad tym trybem P. Jak do tej pory to nigdy z niego nie korzystalem i pomyslalem ze to moze wynika z mojej niewiedzy bo skoro jest to do czegos moze sie nadawac ten tryb.