-
E300 i ... 8mm
Czy ktoś ma i używa obiektyw http://www.pauck.de/marco/photo/stuf...g_fisheye.html i chce się podzielić wrażeniami :)
na forum znalałem info http://www.olympusclub.pl/forum/view...ghlight=peleng
Może macie jakąś tańszą alternatywę szerokiego kąta do E300 /foto przede wszystkim krajobraz/ 11-22 jest świetny ale jak dla amatora to cena .... :cry:
-
Zdięcia robione Pelengiem 8mm można "prostować" w PC np programem PTLens, trochę ubywa kadru ale zamiast rybiego oka robi się szeroki kąt.
Możesz też używać Zenitara 16mm fisch eye, po rzuceniu obrazu na matrycę systemu 4/3 prawie nie ma rybiego oka. Oczywiści resztę prostowania można zrobić na PC.
Możesz również na 14-45 nakrecić konwerter x0.5 lub x0.8. Najlepiej użyć jakiegoś z gwintem 62mm, sam taki używałem na 14mm nie ma śladu winiety, ale x0.5 nie robi 7mm tylko coś okolo 8-9 mm. Niestety są beczki i aberacje. Taki konwerter to okolo 300zł na allegro.
-
jacek2004
dzieki za odp. piszesz że:
"Możesz również na 14-45 nakrecić konwerter x0.5 lub x0.8. Najlepiej użyć jakiegoś z gwintem 62mm, sam taki używałem na 14mm nie ma śladu winiety, ale x0.5 nie robi 7mm tylko coś okolo 8-9 mm. Niestety są beczki i aberacje. Taki konwerter to okolo 300zł na allegro. "
Jak nakręce na 14-45 konwerter 62mm to czy nie uszkodze silnika AF? Taki "kawałek" szkła troche waży :shock:
Polecasz jakaś firme?
-
Jacek 2004 przyłączam się do powyższej prośby :-)
-
Niestety konwerter czy to wide czy tele swoje okolo 0.5 kg waży. Na 14-45 nakręcałem konwerter Bover z gwintem 62mm ważył on okolo 400gramów, ale AF w 14-45 spokojnie dawał radę i myślę że nie powinno się nic stać złego.
Na 40-150 nakręcałem konwerter Olympusa TCON 14B ten też okolo 400gram waży. Tu niestety 40150 bardziej się wysuwa przy 150mm ale AF też dawał radę. Tyle że waga samego konwertera powodowała że pod jego ciężaram przy pochyleniu o odpowiednio duży kąt 40-150 sam sie wysuwał lub chował :wink:
W przypadku konwertera wide popróbójcie z jakimś konwerterem na gwint 58mm, bo jak pisałem przez dodatkową przelotkę 58/62mm na 14-45 nie uzyskuje się pełnego przemnażania na ogniskowej np x0.5 nie daje z 14mm 7mm tylko okolo 9mm.