-
Debiut
Chciałabym się prosić o jakieś praktyczne rady. Czego brakuje moim zdjęciom? Nad czym musiałabym popracować? To moje pierwsze kroki w fotografii. :)
zdjęcie 1
zdjęcie 2
zdjęcie 3 (rozjaśnione)
zdjęcie 4
zdjęcie 5
Podobno nie powinnam skakać z tematu na temat, a przez dłuższy czas zająć się np. tylko pejzażami albo portretami.
-
podoba mi sie zdjęcie nr 1 i 4, chociaz kotkowi troche ostrości brakuje, ale kolory ciekawe.. fota nr 3 zdecydowanie za ciemna..
-
Podczas chwili wolnego, świątecznego czasu przeglądam fotki umieszczone w tym dziale. Niestety większość zdjęć nie nadaje się do komentowania, ot takie zwykłe kadry bez wyrazu - wybaczcie, jeśli kogoś obrażam, ale zdjęcie musi mieć to coś, co przyciągnie wzrok. I Twoje zdjęcia to mają... mimo niedociągnięć np. przy ostrzeniu kota. Podoba mi się pusty peron. Taki metaforyczny... Pozdrawiam. Życzę radości z fotografowania.
-
Pierwsza uwaga - foty lecą ci w prawo. Musisz zwracać na to uwagę przy kadrowaniu, żeby trzymać poziom (nie tylko artysytczny :wink: ).
Dla mnie tylko pierwsze zdjęcie jest dobre. Choć też mam kilka zastrzeżeń. Ale podoba mi się. Jest nostaligiczne. Idzie człowiek, nie widaomo co tam w torbie niesie. Może kilka szarych win, po które wysłali go kolesie, a może prezent dla dziecka. A może nóż, którym kogoś zaciuka :roll: . Tory, które prowadzą w siną dal... Fajna fota z niedomówieniami. Trochę krzywa (leci na prawo). I może niepotrzebna ta "ramka" od góry - pewnie zadaszenie peronu.
Druga fota też do przyjęcia - ten pusty peron. Leci w prawo. Brakuje mi człowieka na zdjęciiu, który wpada do wagonu w ostatniej chwili.
Kotki to dla mnie nie jest temat do zdjęć. Lubię kotki, ale głaskać. A nie oglądać na fotach. Chyba, że jakieś superkotkowe :wink: zdjęcie. I jeszcze kotki nieostre....
-
Dziękuję za wszytskie opinie i pokrzepienie :) Na pewno zastosuję się do rad. Następnym razem zwrócę uwagę na to aby zdjęcie na przechylało się w prawo.
peron - poprawione wg wskazań
Niestety na moim sprzęcie, przy tak małej odległości nie mogę ustawić większej ostrości. Choć podobno dla chcącego nic trudnego.
-
Nie zapominaj o wyostrzeniu zdjęć w progaramie graficznym po zmniejszeniu. Zawsze wtedy leci ostrość.
-
Witam
Gościu na peronie ma "przesłanie", ostatni kot wogóle mi się nie podoba, "rozjaśniona" ławeczka - wydaje się, że ostrość "ląduje" na krzakach - może tak ma być.... wagony mnie nie ruszają, a kot pod poduszką jest ok - tylko nie ta ostrość.
Pozdrawiam serdecznie i proszę o jeszcze :)
-
Wg mnie tylko nr 1 i 4-choć kot to tak jak fotka dziecka - lekko rozczula ;) Ale jedynka ma klimat bez względu czy ma górną rame czy nie - ta tematyka w ogóle mi się podoba.
-
Dziękuję za wszytskie oceny i porady. Będę zwracała uwagę na to przy robieniu następnych zdjęć. :)
-
Trzy pierwsze są ok, idź w tą właśnie stronę, czekamy na kolejne fotki.