-
E 500 pytanie laika
witam
to mój pierwszy post tutaj, więc wybaczcie jeśli pytanie wyda wam sie banalne.
E 500 mam od końca grudnia i jestem z niego bardzo zadowolony... cały czas się uczę...
pojawiła mi się ostatnio taka wątpliwość. przy robieniu treningowym zdjęc martwej natury stwierdziłem ze obraz na zdjęciu nie pokrywa się z tym co widać w wizjerze... czy tak ma być? czy to normalne?
pozdrawiam marcin
-
tak to normalne - wizjer nie ma 100% krycia w E500.
-
dzięki za odpowiedź...
mam oczywiście kolejne pytanie.
jeden z przycisków na korpusie można "programować" . ustawiłem na niego tzw podgląd głębi ostrości, ale nie rozumiem w jaki sposób on ma mi tę głębie pokazywać, czyli jak z tej funkcji korzystać. prosze o podpowiedź ...
pozdrawiam marcin
-
Jak wprowadzisz np: f8 w trybie manualnym, ustawisz ostrość na coś co jest blisko, to patrząc przez wizjer naciśnij ten przycisk i zobacz jak go się zmienia. tyle. Bardzo ważna rzecz w aparacie.
-
maksdj zrób tak: w trybie A ustaw F22 w aparacie i potem naciśnij podgląd głębi ostrości :wink:
Normalnie jak kadrujesz to przez wizjej widzisz obraz na maksymalnej dziurce przesłony, a przesłona domyka się w momencie podnoszenia lustra wieć nic nie widzisz. Żeby zobaczyć jak to jest w wizjerze z przesłoną ustawioną na mniejszy otworek musisz nacisną podgląd GO.
-
Tylko pamiętaj, że ten podgląd nie jest dokładnie zbieżny z uzyskaną na zdjęciu GO.
-
witam
teraz już rozumiem jak to działa:) dziekuje za podpowiedzi:) i nie omieszkam przy następnych watpliowsciach znowu zapytac:) . taki ze mnie bezczelny typ:)))).
pozdrawiam marcin
-
...drążąc dalej temat podglądu GO
Co właściwie ma pokazać ten podgląd, kiedy go wciskam zaciemnia mi się obraz i to wszystko. Nie bardzo rozumiem w jaki sposób kontrolować poprzez tą funkcję głębię ostrości ??
-
w większym wizjerze widziałbyś dokładnie co na zdjęciu będzie ostre, a co nie - to co w e500 wygląda jak przyciemnienie w wizjerach luster pełnoklatkowych wyraźnie wskazuje ostrości i nieostrości.
-
w wizjerze E-1 widać różnicę, nawet przy F=6,3. w E-300/E-500 nie jest już tak różowo (ciemna optyka, mniejsze wizjery).
ogólnie, w systemie 4/3 każdy wizjer gorszy/mniejszy/ciemniejszy od tego, którym dysponuje E-1 skutecznie utrudnia jakiekolwiek ostrzenie, nie mówiąc o podglądzie głębi.