Re: czyszczenie lustrzanki
Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
W jaki sposob czyscicie swoj sprzet? Chodzi mi o gruntowne czyszczenie obiektywow, a takze korpusu. Jakimi srodkami oraz w jakiej kolejnosci jakie czynnosci...
Napiszcie tutaj dokładnie jak to robicie i jaki aparat – przyda się taki watek w którym będzie szczegółowo ta sprawa wyjasniona.
Jeronimo, dobrze że poruszyłeś ten ważny temat.
Sam się nad tym zastanawiałem i cały czas zastanawiam.
E1 mam nie tak długo więc gruntownego czyszczenia jeszcze nie robiłem ale napewno kiedyś trzeba będzie.
Jak narazie żaden śmieć do środka się nie dostal ale jeśli to co wtedy ??
Kupując aparat pani w sklepie "przedmuchala" body i szkła powietrzem w spraju. Szczerze mówiąc ładnie, szybko i dokładnie. Po pewnym czasie chciałem kupić sobie coś takiego. Moje w butlach do nurkowania się nie nadaje, jest nie poręczne i sprężone do 220atm :-)
Poszedłem więc do marketu, znalazłem powietrze (nie dedykowane do foto o ile takie jest), dmuchnąłem na rękę i co ..... ? Okazało się że skutecznie mnie "opluło". Jak bym zrobił test na objektywie to chyba bym kogoś zabił.
Ktoś może powiedzieć że jak sie gaz rozpręża to może się skarplać itp. ale nie do tego stopnia.
Tak wię gaz w puszcze narazie sobie odopuściłem a próbowałem kilka egzemplarzy.
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z takim powietrzem?
Chętnie posłucham opini. Podobno jest HAMA specjalne do aparatów. Ciekawe jak działa?
Z tego co widzę największym powodzeniem cieszy się stara poczciwa grucha którą chyba trzeba będzie zakupić. Sprawdzony temat.
Pozdrawiam
Nurek