Oly C-8080 i zielone zdjęcia
Czy ktoś z Was zetknął się z takim problemem ? Otóż mój Olek w sytuacji kiedy wkoło jest dużo zieleni niestety przekolorowuje zdjęcia na zielono..... Np. twarz dziecka w lesie jest zielonkawa i nieładna, włosy też..... wystarczy w PS zdjąć trochę zieleni i odrazu jest lepiej.....
Próbka takiego zielonego zdjęcia jest tu:
http://ania.wrota.net/1.jpg
Czy to normalne zachowanie aparatu? (wkoło było mnóstwo zielonych krzewów i drzew, a balans bieli ustawiłam na słoneczko, bo było to bardzo słoneczne popołudnie)
Proszę o opinie i ewentualne rady.....
Ania
Ftografowanie pomieszczenia
Dziekuje za interesujace wypowiedzi.
Mam kolejne pytanie:
Jakiego obiektywu nalezy uzyc przy fotografowaniu pomieszczenia malego, zalozmy pokoj 16m²? Prosze sobie wyobrazic sytuacje, ze stoje w balkonowych drzwiach, swiatlo dzienne jest dosc dobre, nie musze korzystac z flesza. Zamiarem moim jest przekazanie jak najwiekszej ilosci informacji o pomieszczeniu. Czy bedzie nieuctwem zalozenie szerokokatnego obiektywu, a moze musi on byc nawet bardzo szerokatny? A jak sie sprawa ma w pomieszczeniach wiekszych, np. pokoj 65m², dobrze oswietlony, tyle ze okna sa naprzeciw siebie. Co nalezy w tym przypadku uczynic? Jaki obiektyw i jak ujarzmic sobie przeciwstawne zrodla swiatla?
Zalozmy, ze uzywam obiektywu szerokokatnego, zastanawiam sie, co sie stanie z przedmiotami, ktore obiektyw spotyka "po drodze", np. stol a na nim patera z owocami. Czy nie zmieni sie ksztalt zarowno patery, jak i owocow, gdzie jablko przyjmie np. ksztalt gruszki? A moze sa inne sposoby wykonania dobrego zdjecia w takich warunkach.
Pozdrawiam, excel