Ochrona c5060. Tulejka czy sam Fitr ?
Zastanawiam sie nad ochroną mojego Olympusa. Nie jestem jednak pewien czy sam filtr wystarczająco bedzie chronił obiektyw. Chodzi tu tez o cenę ... słyszałem ze "zestawy zaawansowane" Kinga [ok.140 zł] nie są najwyzszej klasy... więc znalazłem lepsze filtry: Marumi MC UV i Polar 40,5 mm [ok.170 zł], więc cena podobna. Ten cień z tulejki przy lampie nie jest dla mnie problemem . Czy tulejka jest rzeczywiscie niezbedna ? Jak Wy chronicie swoje aparaty? Proszę ... Doradzcie mi 8) 8) 8)
Re: Ochrona c5060. Tulejka czy sam Fitr ?
Ja zakupiłem tulejkę w zasadzie tylko dlatego, że poprzedni aparat (Canon A40) załatwiłem sobie poprzez uszkodzenie mechanizmu jezdnego obiektywu. Wpadło kilka drobin piasku. Dlatego teraz bardziej uważam.
Mam tulejkę Kinga, ale z tego co widzę, filtr UV który zakupiłem razem, jest miernej jakości.
Re: Ochrona c5060. Tulejka czy sam Fitr ?
Cytat:
Zamieszczone przez mik0laj
Zastanawiam sie nad ochroną mojego Olympusa. Nie jestem jednak pewien czy sam filtr wystarczająco bedzie chronił obiektyw. Chodzi tu tez o cenę ... słyszałem ze "zestawy zaawansowane" Kinga [ok.140 zł] nie są najwyzszej klasy... więc znalazłem lepsze filtry: Marumi MC UV i Polar 40,5 mm [ok.170 zł], więc cena podobna. Ten cień z tulejki przy lampie nie jest dla mnie problemem . Czy tulejka jest rzeczywiscie niezbedna ? Jak Wy chronicie swoje aparaty? Proszę ... Doradzcie mi 8) 8) 8)
Zdecydowałem się na takie rozwiązanie: tulejka Marumi na 55 mm (srebrna) + filtr Marumi WPC UV slim 55 mm (10 powłok odblaskowych). Do tego dekielek - mocowanie do smyczy we własnym zakresie. W przyszłości dokupię filtr kołowy slim tej samej firmy. Cień oczywiście powstaje przy wbudowanej lampie. Przy samym założonym filtrze UV nie ma winiety. W przyszłości zamierzam skorzystać z konwerterów tej firmy (szerokokątny x0,5 z soczewką macro +10d, tele x2). Za tulejkę dałem 55 zł, za filtr 84 zł. Konwertery sa przynajmniej o połowę tańsze niż firmówki. Wszystko kupiłem w sklepie w Poznaniu (dla zainteresowanych podam namiary, sklep prowadzi sprzedaż wysyłkową)