Re: e300 lamerskie pytania
Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
- jak ustawic ostrosc na nieskonczonosc?
AF ustawiam na MF i krece pierscieniem regulacji ostrosci w prawo (przy domyslnym Focus Ring) :x Czy na koncu napotkam na jakis opor? (bo krece i krece i konca nie widze) i czy to normalne ze przy dotykaniu pierscienia regulacji (przy pierwszym poruszeniu) slychac cichutko mechaniczne "pstrykanie"
Nic sie nie dzieje, af masz na silniczkach i elektronice to nie mechanika wiec nie masz jak zerwac af i nie ma blokady/konca w opcjach mozesz przez to ustawic w prawo lub w lewo ostrzenie, a to pykniecie to start silniczka
Cytat:
- czy efektu Noise Reduction nie widac w pogladzie aparatu? bo robilem ostanio zdjecie blyskawicy i na podgladzie mialem bardzo jasny (czerwonawy) obrazek (tlo), a po zgraniu na kompa to nic nie widzialem (cala fotka praktycznie ciemna)...
czasami widac, musisz sie przyzwyczaic do pewnych przeklaman na monitorku, zdjecia wydaja sie jasniejsze niz beda, ja z regoly przepalam scene o 0,3 lub 0,7 u Ciebie nie ma drabinki ale widac napis +-0,0 wtedy wyjdzie poprawnie nasfietlona expozycja ale bedzie ciemna trzeba tak ustawic manual by bylo +0,3 lub +0,7 zalezy od gustu i samej sceny
oczywiscie nocne trudno przepalic :D
Cytat:
- czy wlaczanie samego body moze zaszkodzic aparatowi? czy musze miec zawsze jakis obiektyw podpiety (to pytanie raczej z tych retorycznych :P)
Nic sie nie stanie, juz testowalem. w E-1 jest opcja podnoszenia lustra :D wiec aparat musi byc wlaczony. Gluwnie to uzywa servis, ale dziala i sie nic nie dzieje.
Odpiecie czy zapiecie obiektwu na wlaczonym tez sie nie dzieje nic chociaz nie polecam. gdyz powinno sie trzymac caly czas spust od blokady obiektywu.
Nie wiem jak w E-300 z klapka odnosnie zmiany karty, jak sie ja otworzy wyskakuje cos na monitorku, bo nie sprawdzilem, jesli wyskakuje info ze klapka otwarta to odcina karte i mozna ja zmieniac nie wlanczajac aparatu.
Cytat:
- jaki program do RAW'a polecacie? Bo ten Olympus MASTER - RAW Development mi sie jakos nie podoba (bardzo ma male okienko podgladu) no a moze poprostu nie mam wprawy z RAWami :P
Olympus Stuidio albo Viewer
Juz gadalismy o tym ...