-
Zima
Koledzy i koleżanki,
Dziś w Poznaniu, piękne zimowe słońce i sporo śniegu. Akumulatory do Olka C-4000 naładowane.
1. Czy wychodząc w plener powinienem uzbroić się w filtry aby uniknąć prześwietleń i przepalenia (jakie) ?
2. Jakie są ceny Photoshopa, i czy można pełną wersję alternatywnie zastąpić wersją Elements albo Photo Office 3?
Pozdrawiam
Futurix
-
Photoshop 8 CS ~ 3tys zl :)
-
ad.1. poeksperymentuj zarowno z jak i bez filtrow... ja mam co prawda uv załozony prawieze nonstop ale głownie aby obiektyw ochraniac... a z polarkiem robiłem zdjęcia zimowe rzadko... chociaz przyznam ze ostatnie takie wyszły ciekawie - jesli nie tematycznie to przynajmniej kolorystycznie :)
-
pobaw sie ustawieniami sturacji i kontrastu.... kiedys byl tu podany przez Tadeusza Jankowskiego sposob jak ladnie zmienic te ustawienia zeby zdjecia byly dobre na sniegu. Tez jak robisz sam snieg to mozna troche dac wiecej CZERWONEGO. Stosowalem to zeszlej zimy i rezultat byl dobry. Niestety nie umiem teraz podac przepisu....
BTW
1) nawet nie wiem czy w autorskiej instrukcji do C4000 nie bylo o tym mowy.
2) @futurix napisz w sygnaturce jaki masz modelk Olka ;-)
-
No właśnie zima...
Jestem świerzutką posiadaczką C5060.
Śnieg, słonko nie za bardzo, ale trochę i robimy fotki. Automat, czyli program P i +0.7 prześwietlenia 9bo ostatnio ciemne mi wyszły na śniegu). I co wychodzi:
Ludziska poradźcie coś :roll:
-
a moze punktowy pomiar jasnosci skierowany na snieg? i to dlatego?
-
Ale aparat ustawiony na ESP :cry:
-
milo miał zapewne na mysli nie SPOT (AF Mode) ale punktowy pomiar swiatła. Szkoda ze w Twojej fotce nie ma exifa...
-
no wlasnie wrzuc exifa...
-
Ło matko, a jak? :arrow:
Czy chodzi i info, jakie można znaleźć we właściwościach fotki?
Jak je przekopiować z kompa? :twisted: