-
1 załącznik(ów)
Zenit 12XP Pytanie
Witam.
Mam takie pytanko. Czy to cudo zaznaczone czerwonym kółeczkiem powinno się obracać w obydwie strony? Bo u mnie obraca się tylko w prawo i jak dziś chciałem zdjąć film to go porwałem :-P
Pozdrawiam
Zdjęcie z: http://images41.fotosik.pl/49/643b9977f3c323a4med.jpg
-
Przy naciągu filmu działa tylko w prawo. Jak zwijasz musisz wcisnąć tą rurkę przy trzpieniu spustu migawki i jeszcze jak pamietam wcisnąć spust i zablokować go delikatnie w lewo albo w prawo. Tym sposobem włączysz sprzęgło migawki i będzie się kręciło bez oporu.
-
Przy otwartej klapce też powinno działać? Wciska spust, w lewo, w prawo przekręcam, potem to pokrętło po lewej na dwa różne sposoby ustawiam a i tak kręci się tylko w lewo. Może popsuty jest? 0.o
-
1 załącznik(ów)
Nie piszesz, że wciskasz też tą rurkę co jest przy spuście ona uruchamia sprzegło a spust blokuje.
-
1 załącznik(ów)
Czerwone kółko wciskam i przekręcam w lewo lub w prawo. Zielone biorę w pozycję użytkową, tzn do samego dołu lub jedno kliknięcie wyżej.
Aaaa :grin:. W trakcie pisania postu jeszcze się bawiłem i już wiem o co chodzi :grin:. Kupię jeszcze jeden film i tym razem go nie porwę :cool:
Bardzo dziękuję za pomoc :)
+
Edit.
Jak zacząłem pisać nie było jeszcze Twojego obrazka :wink:
-
Eh, też tak kiedyś porwałem film. Pamiętaj - wciśnięta tuleja to podstawa.
-
Teraz na 100% nie zapomnę :grin:
-
Hahahah, ja ze 2 tyg. temu też porwałem :grin:
I to Ilforda b&w ASA400 :cry:
-
Dziś już dobrze zwinąłem i 15 po odbiór :wink:. Albo będzie OK albo nic z tego nie wyjdzie. To było moje pierwsze cykanie analogiem i do tego analogiem po przejściach :grin:
-
Podpinam sie pod temat bo nie chce mi sie nowego zakladac, a ze pytanie tez apropo 12xp to chyba bana nie dostane ;) . Jak mierzyc swiatlo kiedy mamy film np3200 w 12xp max to 500, to jak? Trza osobny swiatlomierz?!