-
Początki :) troche portretu i inne..
Witam :) chcialbym poprosic o jakies opinie i rady dotyczace robienia zdjec.. bo jak wiadomo "znajomi" mowia ze bardzo ladnie :) ale jak jest faktycznie? mam tutaj... pare zdjec :) zapraszam do oceniania
1.2.3.4.5.6.7.
No i kilka portretów ( z tym to juz calkowicie zaczynam... poczatki :) )
8.9.10.11.
12.13.14.15.16.17.18.
-
18 bardzo mi się podoba. Szkoda, że taka "długa". No i przydało by się z niej coś jeszcze wydusić.
-
Ja się nie wypowiem... Ilość mnie przerosła :???:
-
jeśli zaglądnąłeś do wątku dla początkujących to powinieneś przeczytać prośby aby nie dawać takiej ilości zdjęć na raz.
Trudno się odnieść do poszczególnych zdjęć, jest ich za dużo.
Ogólnie - od razu się rzuca, że masz podstawowe problemy z opanowaniem światła. Zdjęcia są nie doświetlone albo robione przy ostrym świetle/słońcu tak, że postacie mają czarne oczodoły zamiast oczu.
-
Ciężko ogarnąć taką ilość zdjęć. Jeżeli chodzi o kadr to najbardziej do gustu przypadły mi zdjęcia nr 10, 11 i 12.
-
a taka mala rada..? jak opanowac te swiatlo..? skoro tak to wychodzi? :)
aaa.. i jesli chodzi o zdjecie 9 i 10 ( w nich chyba najciemniejsze sa te oczy ) too.. w orginale one nie wygladaja tak zle :) tzn. oczy sa bardziej widoczne, wrzucic?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mati1993
aaa.. i jesli chodzi o zdjecie 9 i 10 ( w nich chyba najciemniejsze sa te oczy ) too.. w orginale one nie wygladaja tak zle :) tzn. oczy sa bardziej widoczne, wrzucic?
Cytat:
Zamieszczone przez
mati1993
na szybko bo w sieci znajdziesz dużo porad, jeśli nie masz doświadczenia to nie rób pod światło. Staraj się robić zdjęcia przy miękkim świetle, rano , pod wieczór albo jak chmury trochę zmiękczą światło. Jeśli już masz ładnie doświetlony obiekt to zawsze może zrobić parę zdjęć z różnymi wartościami ekspozycji (bracketing) .......czytaj, czytaj...i porównuj z dobrymi zdjęciami z galerii
-
wiekszosc tych portretow byla robiona okolo 16-17 wiec to wsumie jest juz lekki wieczór..
chcąc robic pozniej to trzeba by uzywac dluzszych czasow albo wiekszego iso, co nie jest raczej kozystne... i co teraz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mati1993
chcąc robic pozniej to trzeba by uzywac dluzszych czasow albo wiekszego iso, co nie jest raczej kozystne... i co teraz?
Teraz ćwicz, bo nie pokazałeś nic ciekawego. Wstrzymaj się z tydzień z wrzucaniem fot, a ten czas poświęć na zgłębianie tajników fotografii.
-
ale w tych co dodalem to naprawde nie ma nic ciekawego..?
wydawaly mi sie dobre...