Ostrzenie po kontraście -z czym to się je ?
Na forum często pada to określenie . Rozumiem , że to możliwe tylko w trybie Live View ( jak ustawić w menu ten tryb : AF hybrydowe , czy AF obrazowe ) ?
Które obiektywy wspomagają ten tryb ? Pytanie zadaję w kontekście moich nieudanych , podwodnych zdjęć makro robionych E 520 z obiektywem ZD 50/2 .
Robiłem z wizjera bez LV , niby wszystko było ok , dość jasno obiektyw błyskawicznie łapał ostrość i ... wszystkie fotki do kosza ... wyszły nieostre .
W makro podwodnym szybkość ustawienia jest drugorzędna ( LV jest pierońsko wolne ) i zastanawiam się czy to ostrzenie " po kontraście" nie byłoby lepsze ? Tylko , czy ZD 50 i ZD 7-14 wspierają ten tryb ?
pozdro
jacek
Ostrzenie " Po kontraście "
No dobra zostawmy te zdjęcia .... Ale nikt nie odpowiedział mi na podstawowe pytania , na które nie znam odpowiedzi . Co to jest to ostrzenie po kontraście , jak to działa w E -520 ?
Rozumiem , że to możliwe tylko w trybie Live View ( jak ustawić w menu ten tryb : AF hybrydowe , czy AF obrazowe ) ?
Które obiektywy wspomagają ten tryb ?
A z tym makro poćwiczę na basenie , może coś wymyślę ...
Właśnie odkryłem , że w Live View można wyświetlić na monitorze linie podziału bardzo pomagające w kompozycji zdjęcia , po pół roku używania puszki , przeczytałem instrukcję , dobre .... !
pozdro
jacek