-
Zdjęcia księżyca...
Witam. Robił ktoś może jakieś konkretne zdjęcia księżyca? Próbowałem dzisiaj zrobić, ale niestety nic mi nie wyszło. Księżyc bardziej przypomina słońce a zdjęcia są trochę rozmazane. Nie dawno kupiłem lustrzankę i uczę się dopiero, dlatego przydała by mi się jakaś rada jak w ogóle się do tego zabrać ( co ustawić itd.) Posiadam Olympusa E-420 z ZD 17.5-45mm i na razie nie mam statywu co na pewno jest powodem rozmazanych zdjęć. Ma ktoś jakiś "przepis" na robienie takich zdjęć. Dopiero zaczynam przygodę z fotografowaniem i chciałbym, aby ktoś mi wytłumaczył co dokładnie trzeba zrobić. Z góry dzięki za odp.:-P
-
Przykro, ale tym obiektywem raczej nie zrobisz przyzwoitych zdjęć księżyca. Tu w grę wchodzą długie obiektywy 50-200, 70-300, no i topowe, ale o nich nie wspomnę. Statyw przyda się, ale jak księżyc w pełni to nawet nie koniecznie. Nie mam pod ręką swoich fotek, ale było ich sporo na forum.
-
Wygląda jak słońce, bo pewnie zbyt długi czas naświetlania ustawiłeś.
Wpisz w wyszukiwarkę "zdjęcia księżyca" a wyskoczy Ci cała masa tematów dotyczących Twojego problemu, łącznie z poradami.
-
jeżeli masz pełnię księżyca to czas rzędu 1/400 nawet 1/500 i bez statywu w takiej sytuacji się obędziesz. Wbrew pozorom księżyc to niezła żarówa
-
Wielkie dzięki. Teraz już coś wyszło, ale tak jak mówicie przydałby się obiektyw z większą ogniskową, bo teraz na zdjęciach wychodzi o wiele za mały. Niedługo będę musiał zapodać coś większego, tylko najpierw muszę się nauczyć robić zwykłe foty. :wink:
-
Jak już poprzednik napisał Twój obiektyw ma za krótką ogniskową, do księżyca w miarę nadaje się 40-150, na forum w wątku tego obiektywu było kilka zdjęć na ten temat.
a do nauki może się przyda:
http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...i-poradnik.htm ;)
-
Jeśli chodzi o samą kwestię odpowiedniego naświetlenia fotek łysego to najprostrzą metodą jest skorzystanie z punktowego pomiaru światła na księżyc.
-
Jak napisał Rodia - pomiar punktowy. Statyw, jak najbardziej.
150mm - IMHO to trochę za mało.
-
40-150 to również ciut przy mało na księżc.
dowód:[url]https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=4162&pos=0
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Chociaż coś już widać,nie jest to rewelka
-
eej, bez przesady jeśli nie kadruje sie zbyt ciasno facjaty to 150mm nie wychodzi tak źle:
W zasadzie niemal każdym obiektywem "da się" zrobić zdjęcie, pytanie tylko co chce się uzyskać :-)