-
1 załącznik(ów)
podwójna ekspozycja
Swego czasu w analogach była opcja wykonania podwójnej ekspozycji
a więc dwukrotnego naświetlenia tej samej klatki.
Po pierwszym zdjęciu naciągało się tylko migawke bez przesuwania filmu.
W cyfrówkach tej opcji nie ma zbyt często. wydaje mi się że w niektórych DSLRach juz to jest ale nie sprawdzałem.
Zawsze ta funkcja wydawała mi się zbędna do wczoraj.
Byłem na Mistrzostwach Polski w Kajakrastwie Górskim.
i plan zdjęcia był taki - długi czas i rozmyta woda, a na tym, kajakarz tylko ostry a nie rozmyty.
Pierwsze podejście polegało na długiej ekspozycji 1/8 sekundy tak aby rozmyć wodę. Natomiast kajakarza chciałem "zamrozić" błyskiem lampy.
Teoretycznie powinno to zadziałać ale potrzeba by do tego wielkiego źródła światła chyba...
pierwszy plan mimo kilku prób nie powiódł się
przeszedłem zatem do podwójnej ekspozycji. Nie da się tego zrobić naświetlajac jedną klatkę więc ay uzyskać taki sam efekt jak w analogu należało wykonać dwa zdjęcia składowe i skleić je w programie.
Pokusiłem się o "emulację" podwójnej ekspozycji
tak tez spróbowałem co mi wyszło pokazuję.
I poprosze o szczere opinie, co sądzicie o takim zabiegu ?
-
Dobre!
Efekt ciekawy - wreszcie jakieś sensowne zastosowanie podwójnej ekspozycji :D
... ale nie nadużywaj, bo się znudzi.
-
Jeszcze bardziej sensowna będzie podwójna ekspozycja dla HDR w aparacie (przy jednym podniesieniu lustra) ,,, Tutaj należałoby (chyba) zrobić bardziej ostro kajak --pozdrawiam
-
Jak dla mnie trochę sztucznie wyszło - właśnie przez zupełnie nie ostry kajak. Jestem na nie:)
-
Zobaczyłem to zdjęcie najpierw w galerii Alt - kapitalny efekt - nawet chciałem w komentarzu zapytać ja to zrobione - a tu proszę - pełen opis - dzięki wielkie...
Pozdrawiam
-
I bardzo ciekawie Ci sie to udalo.
-
podwójna exp ma co innego na celu niż takie focenie ;P Ja jakoś nie widzę użycia tej opcji na tej focie, mimo, że jest ciekawa.
-
Wg mnie pomysł jest genialny w swej prostocie, a zdjęcie powyżej jest jego doskonałym przykładem.
-
mam jeszcze jedno z ostrzejszym kajakiem.
Dzemski - wiem, ale podręcznikowe zdjęcia z podwójną ekspozycją jakie znam
to jedno zdjęcie księżyca w pełni a drugie suchego drzewa :)
sam nie wiem co o tym myśleć dlatego pytam o zdanie i oceny.
za chwilkę wrzucę drugie ujęcie - w moim odczuciu ciekawsze
wykrecik - sztuczność jest nieunikniona :) takiej wody jak wata nigdzie się nie uświadczy miękka woda sugeruje długi czas a kajak w akcji z kolei krótki. Więc na jednym ujeciu jest krótki i długi czas
-
Sklejanie dwóch zdjęć w programie jest znane "od zawsze"... Nie ma w tym nic genialnego --najwyżej można dyskutować o uzyskanym efekcie :)