4 załącznik(ów)
Neat Image- w czym tkwi błąd?
Witam wszystkich zaglądających tu!
Mam pewien problem,mianowicie po edycji foty w NI i zapisaniu jej,powstaje jak mi się wydaje banding w miejscach pozbawionych szczegółów;jak niebo,szyby i inne.Próbowałem wiele opcji w NI i niestety,żadna nie poradziła sobie z tym problemem.Co ciekawe,fotka po odszumianiu w NI jest idealna ale ta sama po zapisie jest brrr,zobaczcie zresztą sami:
Wygląda mi to na to,że gdzieś tkwi problem w ustawieniach zapisu ale próbowałem już wszystkiego,myślałem,że to może byc coś z przeglądarką ale próbowałem na innych i to samo.Neat Image to wspaniałe narzędzie ale jak do tej pory nie potrafię w pełni się nim nacieszyc, prawdobodobnie z powodu mojej winy.Szukałem na necie rozwiązania tej sprawy ale jedyne sugestie to aby nie przesadzac z zastosowaniem kontrastu,wyostrzania i saturacji,jednakże w moim przypadku,nawet nie edytowana fota (jedynie kompresja do jpeg'a ) nie robi różnicy.Co robię nie tak?Dla ułatwienia powiem,że dołączone fotki były odszumiane w trybie Auto.
Byłbym zapomniał - problem nie istnieje w przypadku,gdy na zdjęciu nie ma gładkich powierzchni jak tu,gdzie zdjęcie było poddane procesowi odzumiania w Neat Image 5.8 Pro na ustawieniach Auto:
fot.pt.Ireland filtered.jpeg
Bardzo Was proszę o wskazanie ew,przyczyny i podzielcie się swoimi uwagami na temat NI i na jakich ustawieniach najlepiej się Wam pracuje.Dzięki i pozdrawiam serdecznie z mroźnych Wysp.
Jarek.
PS : najlepszego w Nowym Roku!
5 załącznik(ów)
Neat Image-problem (częściowo ) rozwiązany!
A więc tak - można powiedziec,że problem został rozwiązany w miarę prosty sposób;odinstalowałem NI i zainstalowałem go ponownie co sprawiło,że się obudził i zaczął pracowac jak należy,tak mi się przynajmniej wydaje,chociaż nie powiem,że jestem zadowolony w 100% ale przypuszczam,że trzeba trochę popracowac nad ustawieniami.Tym razem zapodaję te same foty ale już bez tego wstrętnego bandingu.
Udało mi się również ( :) ),zainstalowac NI jako plugin do PS i co zauważyłem to,że NI jako plugin osiąga jeszcze lepsze efekty,chociaż nie mam pojęcia why?Zob.fot.pt.NI+PS.jpeg
Tak,że kamień spadł mi z serca,że tak to całkiem bezboleśnie poszło,bo jak już powiedziałem wcześniej NI robi świetną robotę i tylko trochę człowiek się wkurza,że nawet na ISO 100 nasze maszyny szumią - widac to najbardziej porównując zdjęcie 100 i więcej % powiększone.
Więc jak na razie mogę powiedziec,że najlepiej odszumiac zdjęcia nie pozbawione szczegłów - jak czyste niebo - szczególnie po podwyższeniu znacznie kontrastu,chociaż byc może jest sposób aby nawet po 200% zoom'ie nie byłoby widac przejśc tonalnych.Ja do tego staram się dążyc, doskonaląc warsztat Neat Image,czego i Wam życzę,bo warto.
Myślę,że nieźle byłoby miec na naszym forum wątek poświęcony temu programowi,bo wiem,że jest sporo użytkowników NI i fajnie mogło by byc,gdyby ktoś mógł podzielic się swoim doświadczeniem i gdzie można by prosic o radę w tym temacie.
Pozdrówka i dzięki za uwagę i rady.
Jarek.