-
3 załącznik(ów)
Ultimate
Witam wszystkich :)
Co jakiś czas wrzucę tutaj nowe zdjątko bądź kilka. Liczę na dobre rady oraz na słowo krytyki :roll:
Moje body to :esystem2:-510.
136554R i 136515R :arrow: pierwsze próby zdjęć "studyjnych".. (softbox + lampa błyskowa)
235918R :arrow: zwykły pstryk nad Wisłą...
Pzdr.
-
Zdjęcia
1,2 - to wygląda jak strzał z jednej lampy na wprost. Fatalne cienie i prawie płasko . Bardzo brakuje modelowania światłem. Napisz proszę jaki masz softbox bo ja go raczej nie widzę.
3 - fajne, co prawda nie wiele na nim widzę, ale podoba mnie się klimat :-)
Pozdrawiam
-
Trójeczka całkiem udana - ciekawy klimat.
1 i 2 - zrobiłeś dziewczynie krzywdę używając za krótkiej ogniskowej...
-
3cie najbardziej udane... choc ta rozmyta postac mi tak srednio pasuje...
a co do zdjec z modelka... em. strzaly lampą po twarzy to nie tędy droga...
-
Dziewczyna na pewno jest b.ładna, ale na fotach wyszła ekhm... nieciekawie...
-
Dziękuje wszystkim za komenty.
:arrow: Droplet softbox to dwie lampy po bodajże 450 w. Ustawiony był 45st / 45st.
Co masz na myśli piszać modelowanie światłem.. mam biegać z lampami i kombinować ustawienia ? Co do ogniskowej.. no fakt były pstrykane na 40 mm (kompletnie zapomniałem o 85mm :oops: ).
BTW mam pytanie: czy jak ustawie na KIT`owym obiektywie (14-42) 42 mm to wyjdzie ta "prawidłowa" ogniskowa do portretów ??
:arrow: 666cin co masz na myśli strzałem lampą po twarzy ?? Te foty pstrykałem bodajże iso 100/ 1/250 / f 8.
pzdr.
-
bo dla mnie to wyglada jak zdjęcie zrobione z lampą na wprost twarzy. Co powoduje te nie przyjemnie wygladające przebłyski skóry... i cienie za postacią... niby uzyles sprzęt "studyjny" ale jakby go wogole nie bylo na tym zdjęciu;)
-
Przede wszystkim, poza brzydkim swiatlem, cieeeeeeeeeeeeeeeeeemno!!! Jesli dobrze zrozumialem z Twojej wypowiedzi, uzyles lamp o calkiem przyzwoitej mocy, a Twoje zdjecia sa wyraznie niedoswietlone.
No i sa strasznie brzydko oswietelone. Pomijam kwestie braku makijazu, na Twoich zdjeciach skora wyglada po prostu brzydko.
Z tym swiatlem albo sciemniasz, albo ustawiles tak, ze naprawde wyglada jakby bylo walone wbudowana lampka na wprost. Jesli masz dwie lampy studyjne z softboxami, powinienes miec dosc swiatla, zeby zdjecie ladnie doswietlic i wymodelowac twarz. To wlasnie oznacza przebiegniecie sie z lampiszonem i obserwarcje ukladu swiatla i cieni na twarzy. W praktyce jednak jest to zabieg wiele mniej klopotliwy.
Co ja bym Ci ze swojej strony mogl doradzic, porob portrety najpierw przy swietle naturalnym, w jakims ladnym plenerze. Naucz sie kadrowac i ladnie przedstawiac dziewczyne. Gdy to juz opanujesz, dopiero wtedy wez sie za lampy.
Ostatnie zdjecie, mimo ze pstryk nad Wisla, najlepsze.
-
Jeszcze dwa pytanka:
:arrow: czy odpowiednio ustawiłem przesłone oraz migawkę ??
:arrow: ponownie: czy jak ustawie na KIT`owym obiektywie (14-42) ogniskową 42 mm to wyjdzie ta "prawidłowa ~85" ogniskowa do portretów ??
-
Ustawienie migawki wielkiego znaczenia tutaj nie ma. Powiedzmy jednak, ze zakres 1/250 - 1/100 jest bezpieczny. Wazniejsza jest w tym przypadku przyslona, ktora ustawiasz odpowiednio do ilosci swiatla oraz w zaleznosci od efektu jaki chcesz uzyskac (glebia ostrosci).
Na Twoich zdjeciach jest zbyt ciemno, wiec dziura zostala za mocno domknieta.
Co do ogniskowej, przemnoz 42 przez 2...