-
5 załącznik(ów)
Do oceny
Witajcie.
Próbuje swoich sił w fotografii i czas na Waszą krytykę. Wszystkie zdjecia były wykonane E-510 + ZD 14-54.
Bedę wdzięczny za uwagi odnośnie tego co jest źle, co można by było zrobic lepiej, jaki byby lepszy kadr.
Z góry dziekuje za wszelkie komentarze
-
2 załącznik(ów)
i jeszcze dwa tyle tylko że teraz coś więcej "terenu".
-
witam.
jezeli o mnie chodzi to w m03 wogole nie pasuje mi ta "dziupla" w drzewie... jakos psuje to odbior fotografii...
w m05 z kolei... ten brzydki cien pod nosem... :( niestety slonce wysoko na niebie swiecilo...
najbardziej mi pasuje m02 i 7 choc tez widac ze niestety slonce dalo rade tego dnia...
co do widoczkow - ladne kolorki... jedynie te pojedyncze galezie na pierwszym planie troszke psuja...
-
Widoczki MZ przeostrzone, ładne kolory, pierwszy kadr bardziej mi odpowiada.
-
z portretów tylko m01 jest dość dobre, na pozostałych bądź niekorzystnie ustawiona modelka, bądź światło zbyt ostre.
-
m01 OK. Reszta problem ze światłem, za ostre. Przez to modelka wypada niekorzystnie. To są detale dla początkującego ja sam często o tym zapominam, ale dżemski Cię wypunktował zawodowo :). Pamiętaj że w świetle słonecznym taki portret to najlepiej o zachodzie i dodatkowo blendą powinieneś rozświetlić twarz by zniwelować różnice cieni.
-
chciałem wykorzystać jeden z pierwszych od dłuższego czasu słonecznych weekendów :) Faktycznie słonce było ostre i starałem sie łapać jak najwiecej cienia ale nie zawsze to wychodziło.
Blenda jest w domu i pewnie nastepnym razem ją wezmę bo szkoda żeby się marnowała - bedzie tylko trzeba pomyslec o pomocniku bo statyw + uchwyt to juz spory balast.
-
5 załącznik(ów)
Przedstawiam kolejną porcje zdjęć do oceny. Proszę o uwagi - nawet bardzo krytyczne byle mówiły co jest spitolone ;)
-
Specjalistką od portretów nie jestem, ale pierwsza rzecz jaka się rzuca w oczy to zasłonięte oko na drugim zdjęciu. IMHO oczy w portrecie są najważniejsze i nie powinny być zasłonięte niczym... No chyba, że jest to celowe zasłonięnie (np. kosmykiem włosów). W sumie to chyba najbardziej podoba mi się pierwszy portrecik. Bardzo ładny kard. Jedyne co to można by lekko rozjaśnić twarz w PhotoShopie ;)
-
Dzięki za opinie :) Hym.. mam już książkę to photoshopa wiec moze w końcu znajde chwile żeby go choć trochę rozgryźć i zacząć go wykorzystywać w twórczości własnej choć wolałbym tak robic zdjęcia zeby nie musieć posiłkowac się "wspomagaczami" komputerowymi ;)