Proszę o pomoc w ocenie zdjęć jak i sposobu obrobienia danego zdjęcia.
Na początek:
Karolina
mam nadzieje ze teraz widac:)
Wersja do druku
Proszę o pomoc w ocenie zdjęć jak i sposobu obrobienia danego zdjęcia.
Na początek:
Karolina
mam nadzieje ze teraz widac:)
Hmmm, ładne kolorki z E-500. Fota taka sobie. Przede wszystkim wybrałeś trudna porę do portretów - chyba koło południa - ostre światło a więc w konsekwencji nieco przymrużone oczy i cień nosa, który stanowi jakby jego przedłużenie, powiększenie... Jak Karolina będzie nieco starsza będzie zwracać uwagę na takie szczegóły... ;-) Takie światło uwydatnia też zmarszczki - tu ich nie ma ale warto o tym pamiętać...
Kolejna sprawa - dość częsta maniera początkujących - umieszczenie głowy w centrum kadru - rzadko to służy zdjęciu, tak jest i w tym przypadku - albo kadrowałbym niżej skupiając się bardziej na sylwetce albo ciaśniej - na twarzy. Osoby w tle nic nie wnoszą...
Na plus -fota dość naturalna ale potencjał niewykorzystany...
popraw linka
Dziękuję za uwagi! :) Tak to jest, że amator nie zauważa wielu rzeczy, które póżnije stają sie oczywiste:)
to jeszcze jedna modelka na dziś:
Magdalena
Ad. Karolina - rzeczywiście w tle ludzie troszkę przeszkadzają ale fotka ma fajny naturalny klimat. Szkoda tego kadru bo byłoby zapewne bardzo fajne gdybyś postarał się nieco bardziej wypełnić kadr "modelką".
Druga fota i już postęp. Światło bardziej portretowe. Brak niepotrzebnych szczegółów w tle. Kadrowanie też bardzo OK. Ogólnie podoba się - bardzo sympatyczny portret.
Co na nie? Najwięcej światła modelka ma na plecach - wolałbym ją tak ustawić, żeby troszkę rozjaśnić twarz ale w sumie to szczegół. Tło dobre ale coś poniżej brody troszkę niepotrzebnie się wdarło. Zwiększyłbym kontrast tak żeby uwydatnić jeszcze bardziej oczy - mocny element tego zdjęcia, tak jest troszkę bez wyrazu...
Edit - już auto levels dodaje troszkę życia temu zdjęciu:
Można tez pojechać bardziej - zrobić coś jak low key:
Efekt nie musi się podobać ale pokazuje, że czasem przy portrecie ruszenie dwoma suwakami w programie graficznym dość radykalnie je zmienia...
P.S. Jakbyś nie chciał żeby Ci mieszać w zdjęciach daj znać. Mogę też wywalić te co wstawiłem i ile tego chcesz...
Z tym ustawianiem modelki to nie taka prosta sprawa, te zdjęcia są robione bez ustawiania, z zaskoczenia, z przyłożonym aparatem i trach zdjęcie..... niestety nie dały się przekonać by któraś z nich pozowała ;) Wręcz uciekały przed obiektywem ;)
Zdjęcia robiłem w takcie pobytu z moimi uczniami na Zielonej Szkole, a dzieci jak to dzieci nie zawsze słuchają nauczyciela;)
Dziękuję za rady zdecydowanie je wykorzystam w następnych portretach:)
A co sądzicie o tej fotografii?
3. Walk with me...