E-510 ciemne zdjęcia, przekontrastowane
Witam,
Mam pytanie do klubowiczów, czy zaobserwowali podobny problem. Do aparatu mam podpięty obiektyw ZD 18-180 f3.5-6.3. Do ubiegłego weekend-u byłem prawie pewien, że powodem ciemnych, zaczernionych zdjęć jest ciemność obiektywu. Jednak znajomy posiadający E-3 podłączył ten obiektyw do swojego aparatu, ja natomiast podłączyłem jego 14-54 f2.8-3.5 i pojechaliśmy robić zdjęcia. No i niestety moje zdjęcia nadal są ciemne, a na E-3 normalne. Moje podejrzenia zatem przesunęły się w kierunku korpusu. Używam programu VIVID. Swego czasu próbowałem stosować program NORMAL, jednak dawał on nieostre zdjęcia (wyczytałem, że domyślnie w tym programie obniżana jest ostrość zdjęć więc powróciłem do VIVIDa). Robiłem zdjęcia z różnymi ustawieniami ostrości (0 i +1) nasycenia (0 i +1) oraz kontrastu (0 i -1). I subiektywnie najbardziej realne zdjecia wychodziły przy ostrosci=0, nasyceniu=0 i kontraście=-1. Przy czym i tak były one gorsze niż na E-3. Zdjęcia były wykonywane w słoneczny dzień.
Od zakupu, aparatem wykonałem ponad 10000 zdjęć i ogóne wrażenie jest takie, że są one ciemne (oglądane na róznych monitorach).
Czy to jest noramlne dla E-510, czy jest to jakieś uszkodzenie aparatu?
Czy są jakieś ustawienia w aparacie poza omówionymi, które mogą decydować o takim stanie rzeczy (ustawianie gradacji tonów jasnych podnosiło game, niebo zamiast niebeskiego przechodziło w wyblakły jasny niebieski więć zrezygnowałem z tego ustawienia wracając do NORMAL) ?
Czy stosowanie priorytetu przesłony ustawionego na 8 w celu uzyskania wiekszej głębi ostrości ma wpływ (aparat powinien dobierać dłuższy czas naświetlania, gdy wartość przesłony jest zbyt duża, a więc nie powinno dochodzić do niedoświetlania zdjęcia) ?
Pozdrawiam
Michał