Zamieszczone przez
wyszomir
Zaznaczam że fotografia sportowa to nie moja działka - zajmuję się głównie fotografią przyrodniczą, ale w ramach swojej skromnej wiedzy postaram się coś doradzić.
Co do obiektywów - jeżeli zdjęcia na hali i to dynamicznych sytuacji to jasność obiektywu jest bardzo istotna. Sądzę też że raczej obiektyw zoom ze względu na to że ciekawe warte uwiecznienia sytuacje będą nagle występować w bardzo różnych odległościach. Rozsądnym wyborem wydaje się Olympus mZD40-150f2.8. Jeżeli okaże się że jego najszerszy kąt widzenia jest za wąski (np. nie będziesz w stanie zmieścić w kadrze z trybun całej murawy stadionu) dokupiłbym drugi obiektyw - mZD12-40f2.8. Trudno - będziesz musiał zmieniać obiektywy, ale hiperzoomy (dwa do wyboru - Olympus 14-150 lub Panasonic 14-140) nie są dobrą alternatywą - nie ze względu na jakość optyczną (ta by może i była akceptowalna - nie znam Twoich wymagań odnośnie jakości obrazu) ale ze względu na jasność na długim końcu i związaną z tym konieczność wydłużenia czasu ekspozycji. Można ewentualnie rozważyć mZD12-100f4 ale jednak to nadal dwukrotne wydłużenie czasu ekspozycji w stosunku do 40-150f2.8 a ogniskowa 100m jest jednak znacznie krótsza niż 150. Pocieszające jest to że sytuacje wymagające ujmowania szerokich planów będą występować najczęściej w przewidywalnych, dość statycznych momentach wydarzeń sportowych (ceremonia otwarcia, rozdanie medali itp) zatem momenty w których będziesz musiał zmienić obiektyw na szeroki zazwyczaj można będzie przewidzieć i po nich wrócić do teleobiektywu.
Co do aparatu - założenie aparatu fabrycznie nowego dość mocno ogranicza możliwości wyboru. Jeżeli ma być nowy to już nie będzie Olympus - Olympus kilka lat temu sprzedał swój dział fotograficzny i obecnie aparaty z rodowodem Olympusa sprzedawane są pod nową marką OM System. Niektóre z nich (E-M10 Mark IV, OM-1) noszą nadal na korpusie nazwę Olympus, ale ich producent to już OM System. Będziesz potrzebował aparatu z wizjerem - kadrowanie na ekraniku LCD na zdjęciach w słoneczny dzień na dworze aparatem z połączonym teleobiektywem to zdecydowanie zły pomysł.
Planowanie zakupów zacznij od obiektywu (lub obiektywów) a korpus dokup najlepszy na jaki będzie Cię stać w ramach posiadanych funduszy. Korpusy się szybciej niż obiektywy starzeją i najwyżej za jakiś czas wymienisz sobie korpus na lepszy.
Aktualnie w ofercie nowych aparatów w ofercie OM System dostępne są OM1 Mark II, OM-1, OM-3, OM-5 i E-M10 Mark IV. Jeśli Cię będzie stać to najlepszym będzie OM-1 (co ciekawe - na oficjalnej polskiej stronie Olympusa w nowszej, nieco poprawionej wersji MarkII jest on aktualnie tańszy od starszej, podstawowej wersji OM-1, winnych sklepach najczęściej jest odwrotnie), jeśli nie to OM-5 a jeśli i ten będzie za drogi to E-M10 Mark IV jest wprawdzie aparatem o znacznie bardziej ograniczonych możliwościach (będzie bolał np. brak trybu Pro Capture) ale i nim też da się zrobić dobre zdjęcia. Różnice to głównie ergonomia, szybkostrzelność, pewność i szybkość działania automatycznego ustawiania ostrości. Jest jeszcze całe mnóstwo innych różnic (np. skuteczność stabilizacji lub rozmiary wizjera) ale wymieniłem te, które w/g mojej wiedzy będą przy fotografii sportowej najistotniejsze.
Alternatywą w systemie m4/3 są aparaty Panasonica - tu mi trudniej doradzić gdyż nie śledziłem aktualnej oferty tej marki.