Witam wszystkich, właśnie sprawiłem sobie E 510. oto pierwsza praca, poznaję aparat mam go 2 dni;
:esystem: czekam na porady, pozdrawiam
Wersja do druku
Witam wszystkich, właśnie sprawiłem sobie E 510. oto pierwsza praca, poznaję aparat mam go 2 dni;
:esystem: czekam na porady, pozdrawiam
Dwa dni, powiadasz? Więc, primo, jeśli to Twój pierwszy aparat, to ja jestem Smerf Ważniak, secundo, bardzo udane zdjęcie.
uczę się, jak mi idzie? jakaś krytyka, podpowiedz ?
Na drugim nie leży mi zupełnie GO. Ale za Smerfem, jak to twój pierwszy aparat i pierwsze pstryki, to będziesz jeszcze sławny.
Mi bardziej podoba się drugie - kolory, ładnie rozplanowany kadr (GO akurat pasuje) no i stworzenie zwrócone twarzą do widza ;)
Fajne, uporządkowane kadry bez zbędnych przeszkadzaczy.
Mam pytanie odnośnie obiektywów, ED 14-42 i ED 40-150, kiedy stosować i który do makro ? co należy dokupić ewentualnie do makro ? który obiektyw stosować do plenerów ? bardzo proszę o informacje, obecnie mam tylko soczewkę +10
Rozumiem, że dual kit i soczewkę?:)
Do macro, z tych dwóch, chyba lepszy będzie 40-150. Ale polecam zakup ZD35 - świetne szkło do macro za małe pieniądze. Ew ZD50 lub któreś szkło macro ze stajni Sigmy. Wszystko zależy od zasobności portfela i celów jakie chcesz osiągnąć. Ewentualnie możesz popróbować z Raynoxem 250, ktoś, chyba helenae używa go na forum, z ciekawymi efektami.
Co do zdjęć, bardzo fajne obrazy. Czy to twój pierwszy aparat i pierwsze pstryki? Chcę wiedzieć, czy Smerf powinien zmienić ksywkę.
Ma coś w sobie to zdjęcie - chociaż kadr mi tak średnio pasuje.