-
Foto by Eric D.
Witam.
Od jakiegoś czasu interesuję się fotografią i jak do tej pory robię zdjęcia raczej "na czuja". Zdaję sobie sprawę, że nie są doskonałe
i dlatego proszę o uwagi i rady, które pomogą poprawić mój warsztat.
Z góry wielkie dzięki.
Poniżej przykłady mojej przykłady z aparatem:
1.
Cairngorms
2.
Sutherland
Pozdrawiam.
-
Obie fotki są interesujące.
Na pierwszej doskonale jest prowadzone oko od grupy skał na pierwszym planie do chmur na niebie, z zatrzymywaniem się po drodze.
Drugie tez ma nastrój. Troszkę rozłożenie elementów kompozycyjnych (drzewa na przednim planie) jest mało harmonijne i nie wyzyskujące w pełni potencjału głębi.
Uznanie.
Pzdr, TJ
-
Dziękuję panie Tadeuszu za słowa komentarza do moich zdjęć.
Dodaję następne dwie fotki. Mam nadzieję usłyszeć parę słów konstruktywnej krytyki i wskazówki jakich błędów unikać.
3.
Joe Kilna
http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/1751998.jpg
4.
Fire Flower
http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/1744403.jpg
Pozdrawiam
-
Pierwsze, ciekawa akcja, ale nie uniknąłeś ostrego przepału na głowie obiektu. Drugie - miłe w odbiorze, ale z przepałami. Wiem, jak niezwykle trudno ich w niektórych sytuacjach uniknąć.
-
fotka 3 jakoś do mnie nie przemawia, za to zdjęcie 4 jak dla mnie "czad" poza kadrowaniem ale z tym ciężko utrafić przy tego typu ujęciach, technicznie przychylam sie do opinii poprzednika
pozdrawiam :)
-
Rzeczywiście:
zdjęcie 3.- siwe włosy podziałały jak lustro odbijając światło.
4. płomienie nałożyły się więcej niż dwa razy.
W obu przypadkach przepalenia były raczej nie do uniknięcia. Czy jenak się mylę?
Czy w momencie gdy przepalenie jest nie do uniknięcia staje się ono akceptowalne?
Pozdrawiam
-
-
2 bardzo mi się podoba, tylko ja bym trochę przesunął kadr tak aby to małe drzewko było bliżej krawędzi kadru.
-
Witam.
Dorzucam jeszcze jedna fotke. Zapraszam do wyrazania opinii (zwlaszcza krytycznych:wink:).
Sutherland 2
Pozdrawiam
-
Mała wariacja na temat panoramy z wykorzystaniem poprzedniego zdjęcia:
6. Panorama Sutherland
Pozdrawiam