Witam
załączam kilka moich pierwszych zdjęć, jak się wam widzą?
1 Załącznik 175157 2 Załącznik 175158 3 Załącznik 175159 4 Załącznik 175160 5 Załącznik 175161
Wersja do druku
Witam
załączam kilka moich pierwszych zdjęć, jak się wam widzą?
1 Załącznik 175157 2 Załącznik 175158 3 Załącznik 175159 4 Załącznik 175160 5 Załącznik 175161
Musisz popracować nad światłem, na każdej fotce Masz przepały.
Ten psiak wygląda jak bizon :-D
Pokaż pióra tego łabędzia, kiedyś takiego strzeliłem:
pozer, poziarz, pozowywacz
I jeszcze za duże nasycenie. Porównaj:
Załącznik 175163 Załącznik 175162
duże nasycenie kolorów i przepalenia robiłem celowo, oczywiście przepalony łabądek i łeb konia już nie ;), tu wyszedł brak doświadczenia
Jak na początki nie jest źle. Całkiem dobre kadrowanie, a nad techniką (te miejscowe przepalenia głównie) cza jeszcze popracować. Z EXIF widzę używasz pomiaru światła punktowego. Nie wiem czy to najlepszy pomysł dla tego rodzaju zdjęć. Osobiście wybrałbym centralny ważony +ewentualna korekta ekspozycji.
Przy tym pomiarze światła punktowym (w foto nr2) jakbyś za punkt pomiaru wybrał pierze łabędzia to na pewno przepaleń by nie było, ale "reszta" zdjęcia mogłaby wyjść dość mocno niedoświetlona. Łatwiej jednak w późniejszej obróbce wyciągać cienie niż przepalenia, bo bywa, że już nic z nich nie można odzyskać.
Zmniejszaj zdjęcia przed wstawieniem na forum do jakichś rozsądnych wymiarów.
dzięki za dobrą rade, zdjęcia na przyszłość zmniejszeCytat:
Z EXIF widzę używasz pomiaru światła punktowego. Nie wiem czy to najlepszy pomysł dla tego rodzaju zdjęć. Osobiście wybrałbym centralny ważony +ewentualna korekta ekspozycji.