Aparat do fotografii zbliżeniowej
Cześć! Szukam aparatu, który zastąpi Fuji Finepix F30, ma służyć głównie do fotografii zbliżeniowej, mam kilka kryteriów, ale nie znam się na specyfikacji aparatów, mam nadzieję, że pomożecie mi coś wybrać.
- robię głównie zdjęcia małych zwierząt w akwariach i terrariach (płazy, gady, pająki), światło sztuczne, niezbyt mocne, rzadko używam lampy w aparacie. Warunki raczej trudne, a zależy mi na ostrych zdjęciach, wyraźnych detalach.
- aparat powinien mieć szybki i celny AF i dość szybkie zdjęcia seryjne. Zwierzaki nie są bardzo dynamiczne, ale chciałabym móc uchwycić jakiś ruch
- większość zdjęć robię z ręki, aparat musiałby sobie radzić przy niezbyt mocnym oświetleniu bez statywu
- mieć możliwość ustawień manualnych, ale też robić przyzwoite zdjęcia na auto - kiedy robię dłuższą sesję, kombinuję z ustawieniami aparatu, ale kiedy widzę, że w akwarium dzieje się coś ciekawego, nie ma czasu na dobieranie ustawień
- nie szukam uniwersalnego aparatu, do krajobrazów, zdjęć nocnych, filmowania itd., tylko możliwie jak najlepszego do fotografii zbliżeniowej
- wielkość aparatu nie ma znaczenia
Czy system mikro 4/3 będzie odpowiedni do fotografowania zwierząt wielkości ok. 10-30cm? Tak żeby ostry był cały zwierz, nie tylko głowa.
Chciałabym kupić samo body i jakąś stałkę - jaki obiektyw byłby najlepszy do moich celów?