Witam. Zamierzam kupić e 410 i robić duże wydruki.
1.W jakim formacie zapisywać zdjęcia aby szumy były jak najmniejsze? Pytałem już w fotolabie i TIFF LZW nie przyjmują.
2. od jakiej odległości łapie ostrość obiektyw 14 - 42?
Pozdrawiam!
Wersja do druku
Witam. Zamierzam kupić e 410 i robić duże wydruki.
1.W jakim formacie zapisywać zdjęcia aby szumy były jak najmniejsze? Pytałem już w fotolabie i TIFF LZW nie przyjmują.
2. od jakiej odległości łapie ostrość obiektyw 14 - 42?
Pozdrawiam!
1. raw
2. 25 cm
jeśli robisz na wysokich iso to po prostu przepuść przez odszumiacz i po kłopocie.
duże formaty, czyli?
Raw, przecież to nie jest format graficzny pliku... z tego co się orientuje.
Jeśli chodzi o odszumianie to to wpływa źle na szczegóły a ja chcę robić zdjecia makro i planuje odbitki formatu A4 i A3. Szczegóły mają dla mnie duze znaczenie bo zdjecia będę wykorzystywał w pracy naukowej
co to znaczy duze wydruki? dla jednych to będzie 20x30cm dla innych 100x70cm :)
1.Jeśli chodzi o szum, to spsób zapisu nie ma tak naprawdę znaczenia, szum powstaje kiedy fotografujesz na wysokim ISO i czy będziesz robił w RAW czy jpeg to szum będzie taki sam. Zdjęcia najlepiej zapisywac w RAW a później na komputerze wywoływac RAWy, robić obróbkę, np usuwać szum (o ile taki na zdjęciu będzie) Na końcu zapisujesz zdjęcie jako jpeg bo niestety 90%labów przyjmuje tylko ten format.
2.polecam Olypedię, tam znajdziesz tą a także wiele innych informacji o sprzęcie Olympusa
pozdrawiam
Nie masz strat zwiazanych z obróbką jpg z aparatu, bo wszystko możesz wykonac w procesie wołania ;) a puzniej oczywiście jpg.Cytat:
Zamieszczone przez greggor
MicSzu z RAWa nepewno nic nie wydrukuje!
Robiłem już symulacje konwersji RAW na jpg i nie jestem zachwycony. Czy nie ma jakiegoś innego formatu. A moze da się jakoś inaczej zapisać TIFF?
Właśnie przeczytałem na optyczne.pl że tam robili przekonwertowanie na TIFF za pomocą programu dcraw, ale z głębokością 48 bitów/piksel. Czy w takim formacie można robić wydruki?
Wiem o tym wiec po co mnie uświadamiasz?Cytat:
Zamieszczone przez greggor
Co za ''symulację'' wykonywałeś?