PDA

Zobacz pełną wersję : ZD 12-60 2.8-4.0 problem z przysłoną - uszkodzony flex ?

Peterax
11.08.15, 15:05
Witam,

mam problem z przysłoną w obiektywie na 12-20mm reaguje powyżej do 60mm nie ma reakcji.

Na chłopski rozum to uszkodzona jest taśma ale pytam się bo OK SERWIS powiedział że wina może być w układzie elektronicznym i nie wiadomo czy się uda.

Ktoś maił podobny problem? Trochę to ważny obiektyw w mojej szklarni wiec zależy mi na tym by działał.

Pozdrawiam.

szafir51
11.08.15, 15:08
miałem podobny problem z "dużym" 40-150mm f/3.5-4.5, przycinała się przysłona powyżej pewnej ogniskowej. Moim zdaniem taśma.

Peterax
11.08.15, 15:47
miałem podobny problem z "dużym" 40-150mm f/3.5-4.5, przycinała się przysłona powyżej pewnej ogniskowej. Moim zdaniem taśma.

Gdzie to robiłeś ?

Koriolan
11.08.15, 16:15
Witam,

mam problem z przysłoną w obiektywie na 12-20mm reaguje powyżej do 60mm nie ma reakcji.

Na chłopski rozum to uszkodzona jest taśma ale pytam się bo OK SERWIS powiedział że wina może być w układzie elektronicznym i nie wiadomo czy się uda.

Ktoś maił podobny problem? Trochę to ważny obiektyw w mojej szklarni wiec zależy mi na tym by działał.

Pozdrawiam.
mam to samo, obiektyw w OK serwis od 3 tygodni , u mnie wymiana taśmy nie pomogła, w tym tygodniu serwisanbt wróci z urlopu i jeszce w nim pogrzebie- jesli się nie uda to będę myślał co dalej.
Być może dlatego powiedzieli ci, że może byc problem z elektroniką.
Zadzwonię tam w czwartek.

Peterax
11.08.15, 22:05
mam to samo, obiektyw w OK serwis od 3 tygodni , u mnie wymiana taśmy nie pomogła, w tym tygodniu serwisanbt wróci z urlopu i jeszce w nim pogrzebie- jesli się nie uda to będę myślał co dalej.
Być może dlatego powiedzieli ci, że może byc problem z elektroniką.
Zadzwonię tam w czwartek.

Ja już rozmawiałem z tym serwisantem i mówi że ma całe biurko zawalone po urlopie. W Warszawie powiedzieli że naprawią to za 450 i że na miejscu mają potrzebne cześci i byli tego bardzo pewni.

Napisz jak coś będziesz wiedział.

Pozdrawiam

Peterax
17.09.15, 07:46
Witam ponownie,
Obiektyw naprawiony w Warszawie w Fototech za 400 pln.
Uszkodzona była taśma, obiektyw przeleżał 5 dni roboczych.

Koriolan
17.09.15, 08:06
Mój obiektyw jest w serwisie Olympusa w Czechach, do wymiany jest mechanizm przysłony, naprawa trochę ponad 600 PLN