Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zamek Będzin

netfinity
14.01.08, 00:18
Witam, daję fotki pod ocene, chodzi mi głównie o ostrość, jakoś wydaje mi sie że standardowe szkiełka 14-45 i 40-150 maja gorszą jakość ostrzenia niż te z wyzszej półki.
Może się myle i robię jakiś bląd w czasie fotografowania?
Oglądam Wasze fotki wystawiane w galeri i sa żyletki.

salvadhor
14.01.08, 00:26
Pierwsze, primo, te fotki były robione z ręki czy ze statywu? Z włączoną opcją podnoszenia lustra? Przypuszczam, że tę nocną fotkę to chyba robiłeś ze statywu, a tej drugiej by mogło to zawsze coś pomóc. Jeśli używałeś jednak statywu, to ...

Po drugie secundo, robisz zdjęcia w Raw czy w Jpg? Używaj raw'a.

Po trzecie, po zmniejszeniu zdjęcia na komputerze ZAWSZE należy go wyostrzyć. Oczywiście, parametr wyostrzenia należy dobrać w zależności od zdjęcia, metodą prób i błędów.

Kitowe szkiełka wybitne nie są, ale ostrością nie kalają dobrego imienia olka - są nad wymiar przyzwoite.

netfinity
14.01.08, 00:37
Pierwsze, primo, te fotki były robione z ręki czy ze statywu? Z włączoną opcją podnoszenia lustra?

Nocne statyw, dzienne z reki.
"Podnoszenie lustra" - cos czytale ale nie za bardzo wiem do konca o co chodzi :roll:

Po drugie secundo, robisz zdjęcia w Raw czy w Jpg? Używaj raw'a.

Robie ostatatno tylko w RAW, to coś jak powiedzienie - kto raz spróbuje...
Uzywam programu Capture One LE który najbardziej mi pasuje (szybkość) ten olkowy jakoś słabiutki, mam tez Raw Therapee ale ten to bardzo wolny.
Jak narazie nie planuje zakupy produktów firny A..be ;)

ziemia01
14.01.08, 12:13
tu masz ten sam zamek z kita 14-42
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-9482
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-9490
moim zdaniem ostrość w porządku. Jpg mało ostrzony po zmniejszeniu.

netfinity
14.01.08, 12:21
tu masz ten sam zamek z kita 14-42
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-9482
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-9490
moim zdaniem ostrość w porządku. Jpg mało ostrzony po zmniejszeniu.
Zrobiłem kiedys 14-45 i wyszedł "pokrzywiony".
Zdjecia robilem 40-150.
Piersze zdjęcie zrobione z tego lasku za zamkiem?

paakayttaja
14.01.08, 12:23
W jakim sensie pokrzywiony...? 14-45 niestety robi beczkę.

ziemia01
14.01.08, 12:27
Zrobiłem kiedys 14-45 i wyszedł "pokrzywiony".
Zdjecia robilem 40-150.
Piersze zdjęcie zrobione z tego lasku za zamkiem?
z tyłu zamku ale chyba trzochę zszedłem do fosy :) jeśli dobrze pamiętam albo jednak z góry :)
To może ostrość wynika z tego, że robisz z większej odległości a powietrze nie jest u nas krystalicznie przenikliwe.

netfinity
14.01.08, 12:30
W jakim sensie pokrzywiony...? 14-45 niestety robi beczkę.
"Przewracał sie", bardzo nienaturalnie wygladał wiec wolałem zmienic obiektyw, stanać dalej niż sie męczyć w programie graficznym.
Ponadto wydaje mi się ze ta 150'ka robi ostrzej dalsze plany niz 45'tka.

netfinity
14.01.08, 12:33
z tyłu zamku ale chyba trzochę zszedłem do fosy :) jeśli dobrze pamiętam albo jednak z góry :)
To może ostrość wynika z tego, że robisz z większej odległości a powietrze nie jest u nas krystalicznie przenikliwe.
Co do powietrza to fakt, trzeba trafić na fajnę przejżystość, co do fosy - byłeś tam kiedyś w dzien, szok - butlki, odchody, totalny s...f.
W nocy nie poszedl bym tam sam bo mozna by stracic sprzet ;)

ziemia01
14.01.08, 12:42
W nocy nie poszedl bym tam sam bo mozna by stracic sprzet ;)
nie było tak źle trochę się tam nawet kręciłem bo czekałem aż się zściemni. Ale ta uliczka poniżej zamku do kościoła to już była trochę przerażająca :)

netfinity
14.01.08, 12:56
nie było tak źle trochę się tam nawet kręciłem bo czekałem aż się zściemni. Ale ta uliczka poniżej zamku do kościoła to już była trochę przerażająca :)
Chcialem kiedys cyknąć ten kościół obok zamku w nocy z perspektywy tej uliczki, szybko się wyleczyłem, chyba ze podjade tam z ochroną ;)

ziemia01
14.01.08, 13:31
Chcialem kiedys cyknąć ten kościół obok zamku w nocy z perspektywy tej uliczki, szybko się wyleczyłem, chyba ze podjade tam z ochroną ;)
no raczej trzeba większą grupą. Co do obiektywu to wypróbuj 14-42 wydaje mi się, że jest w porządku a cena nie jest zawrotna można kupić za 300-400 zł