Zobacz pełną wersję : Pomiar blysku w E system
Witam,
od dluzszego juz czasu probuje znalezc informacje w jaki sposob w E system odbywa sie pomiar i realizacja blysku. Jesli ktos bylby pomocny linkiem, byloby fajnie. Pisalem juz w tej sprawie do Olympus Polska i otrzymalem instrukcje obslugi E3, hahahahahaha
Tylko, ze ja chcialem informacji na temat pomiaru i realizacji blysku w Olkach :)
pozdrawiam
RadioErewan
13.01.08, 19:30
Witam,
od dluzszego juz czasu probuje znalezc informacje w jaki sposob w E system odbywa sie pomiar i realizacja blysku. Jesli ktos bylby pomocny linkiem, byloby fajnie. Pisalem juz w tej sprawie do Olympus Polska i otrzymalem instrukcje obslugi E3, hahahahahaha
Tylko, ze ja chcialem informacji na temat pomiaru i realizacji blysku w Olkach :)
Ale co cię konkretnie interesuje? Koncepcja pomiaru TTL jest dosyć dobrze opisana w ogromnej ilości publikacji w sieci jak i na papierze.
Pozdrawiam
wlasnie poszukuje tych linkow :)
Nikon uzywa 3D MAtrix, Minolta ADI a Olek?
wiec poprosze
:)
RadioErewan
13.01.08, 20:42
System sterowania błyskiem w Niknie to d-ttl. W Canonie i-ttl. W Sony - ADI (ale jest też tryb TTL).
W Olympusie to jest TTL.
Rozwinięcie akronimu TTL - through the lens - przez obiektyw. Ekspozycja przy pomocy flasha jest korygowana przez światłomierz aparatu, a nie czujnik wbudowany w lampę.
3DMatrix to nazwa jednego z trybów pomiaru światła przez Nikona, nie jest to nazwa systemu sterowania światłem w tym systemie (najwyżej jego składnik).
Pozdrawiam
System sterowania błyskiem w Niknie to d-ttl. W Canonie i-ttl. W Sony - ADI (ale jest też tryb TTL).
W Olympusie to jest TTL.
Rozwinięcie akronimu TTL - through the lens - przez obiektyw. Ekspozycja przy pomocy flasha jest korygowana przez światłomierz aparatu, a nie czujnik wbudowany w lampę.
3DMatrix to nazwa jednego z trybów pomiaru światła przez Nikona, nie jest to nazwa systemu sterowania światłem w tym systemie (najwyżej jego składnik).
Pozdrawiam
dzieki za zwrocenie uwagi namieszalem :)
bede pamietal :)
ale wlasnie, w jaki sposob i czy Olek uwzglednia w pomiarze blysku odleglosc sceny glownej?
Fachowiec25
13.01.08, 22:50
W Olympusie to jest TTL.
Pisząc coś nalezałoby się wykazać większą starannością - u Nikona już od kilku ładnych lat system sterowania blyskiem to I-TTL (D-TTL to stary system z dawno juz nie produkowanego D100) , u Canona jest to E-TTL II (wcześniej był E-TTL I, A-TTL, ale nigdy i-TTL)
RadioErewan
13.01.08, 22:51
Masz rację, pomieszałem przedrostki. Nigdy nie pamiętam, jak się nazywa nowy wynalazek Nikona.
Wracając zaś do Olka, nie czytałem nigdzie by Olympus wiązał pomiar błysku z ustawioną odległością przedmiotową. Nie bierze chyba też pod uwagę wybranego pola AF (bo do niedawna miał ich całe 3).
Pozdrawiam
jeśli w instrukcji e3 nie piszą o trybach to ściągnij instrukcję np do lampy błyskowej FL50 ze strony olympusa.
W skrócie to do dyspozycji masz 5 możliwości : ttl auto, auto, manual, fp ttl auto, fp manual.
fp to odpowiednik hss w metzu, ttl to pomiar przez obiektyw, auto to pomiar poprzez czujnik na lampie.
RadioErewan
14.01.08, 01:03
jeśli w instrukcji e3 nie piszą o trybach to ściągnij instrukcję np do lampy błyskowej FL50 ze strony olympusa.
W skrócie to do dyspozycji masz 5 możliwości : ttl auto, auto, manual, fp ttl auto, fp manual.
fp to odpowiednik hss w metzu, ttl to pomiar przez obiektyw, auto to pomiar poprzez czujnik na lampie.
Ale tylko TTL Auto i FP TTL Auto używają do pomiaru światłomierza w aparacie. Auto używa wbudowanego w lampę czujnika.
Pozdrawiam
Ale tylko TTL Auto i FP TTL Auto używają do pomiaru światłomierza w aparacie. Auto używa wbudowanego w lampę czujnika.
Pozdrawiam
zgadza się, napisałem o trybie auto bo kolega pytał jak to jest ogólnie w e systemie.
w ttl aparat robi przedbłysk pomiarowy przed błyskiem właściwym. Myślę, że odstęp pomiędzy pierwszym, a drugim strzałem jest krótszy niż w canonowskim e-ttl (nie porównywałem z e-ttl II). W e systemie nie ma możliwości wykonania przedbłysku kontrolnego na centrum kadru tak jak FEL w canonie - przynajmniej ja tego nie odkryłem w e-330 , e-300 i e-1.
pozdrawiam
no wlasnie i widzicie, ze wszyscy cos wiemy, ale nikt do konca :)
Moze warto na ten temat zwrocic uwage i dowiedziec sie dokladniej co jak i z czym :)
pozdrawiam
HrabiaMiod
14.01.08, 10:13
Ja jeszcze tak trochę na marginesie - skąd można pobrać polskojęzyczną, pełną instrukcję do fl50? Mam niestety tylko angielską, a polskiej nijak nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam
Ja jeszcze tak trochę na marginesie - skąd można pobrać polskojęzyczną, pełną instrukcję do fl50? Mam niestety tylko angielską, a polskiej nijak nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam
http://www.olympusclub.pl/component/option,com_wrapper/Itemid,8/