PDA

Zobacz pełną wersję : E510 i blokada AE

dzidek
13.01.08, 16:15
Witam,
Jako świeży użytkownik E510 mam pytanie: Jak radzicie sobie z szybkim przełączaniem pomiaru światła na punktowy?

może przykład: mam ustawiony pomiar matrycowy, widzę, że światło jest na tyle "głupie" że matrycowy "zgłupieje", chce więc zmierzyć je w innym punkcie,zablokować, zmienić kadr i wtedy strzelić.
Wiem, że mogę użyć blokady AEL/AFL,ale muszę przełączyć pomiar, zablokować, strzelić, wrócić do matrycowego.
W Minolcie D7I miałem taki "magiczny" guzik spot, który obojętnie przy jakim pomiarze blokował ekspozycję wg spot i można było focić z całkiem innym kadrem.

U tu moje pytanie, czy jest może jakiś inny,szybki sposób na blokadę AE wg pomiaru punktowego?
Jak nie, to trudno, nowy aparat to i inaczej trzeba będzie działać :mrgreen:

BTW, spodziewałem się, że po przesiadce na lustro będzie zabawa, ale nie, że aż taaaaka :mrgreen:

pozdro

dobas
13.01.08, 16:28
strzałka w lewo, wybieram pomiar punktowy - nie odrywając oka od aparatu
przesuwam tam gdzie mierzę, blokuję pomiar światła i CYK

samo zmienienie pomiaru swiatła jest szybkie i proste.

strzałka w lewo i wybierasz strzałkami albo rolką

pozdrawiam
Dobas

Jacek S
13.01.08, 16:37
W E-500 da się ustawić tryb pomiaru światła dla przycisku AEL. To jest w zakładce z kluczem 1 i nazywa się AELMetering. W E-510 może jest tak samo.

Kris_1
13.01.08, 17:26
Jest dokładnie tak samo. Ustawiasz sobie na pomiar punktowy i podczas patrzenia w wizjer, naciskasz przycisk AEL/AFL i masz :D

dzidek
13.01.08, 23:23
strzałka w lewo, wybieram pomiar punktowy - nie odrywając oka od aparatu

Dzięki, właśnie o to mi chodziło!! nie wiem czemu ale wydawało mi się, że info o wyborze sposobu pomiaru jest tylko na LCD. A tu przecież wszystko widać w wizjerze!

dzięki