Zobacz pełną wersję : Olympus SP 550 UZ
gingerkowy
12.01.08, 15:29
Witam Was serdecznie!
Mam pytanie.
Od 2 miesięcy używam SP 550 UZ - wszystko działa poprawnie, ale dzisiaj coś mnie zaniepokoiło - po włączeniu aparatu słyszę w nim rytmiczne ciche cykanie - jak sekundnik w zegarku. A po naciśnięciu spustu migawki do połowy by aparat złapał ostrość słysze dziwny jednollity szum - jakby wiązka światła przepływała przez coś bardzo głośno - może to kiepskie porównanie, ale lepszego nie znajduję ;)
Czy mogę Was prosić o pomoc lub radę? Co mam zrobić? Czy zostawić w spokoju i fotografowac dalej? Bo na jakośc zdjęć to narazie nie wpływa - przynajmniej nic nie zauważyłam narazie.
Prosze o pomoc!
Czy stabilizacja jest wlaczona? Czy nie ma wlaczonego ciaglego ostrzenia/dobiegaczki?
gingerkowy
12.01.08, 20:57
tak, stabilizacje zawsze miałam włączoną - teraz też
a o co chodzi z tym ciągłym ostrzeniem? mogę prosić wersję pytania jak dla początkującego fotografa amatora? ;)
wlasnie jak pisze tego posta to wyłaczyłam stabilizację i nie mam tego szumu, pozostało cykanie...
czy to mozliwe bym wczesniej tego nie zauwazyla? bo jak wlaczam stabilizacje obrazu to szum wraca
Fulltime AF/Ciagly AF - aparat lapie ostrosc caly czas, bez potrzeby naciskania czegokolwiek. Czy cykanie jest tez w trybie podgladu?
gingerkowy
12.01.08, 21:12
ciągły AF mam wyłaczony - czy powinien być właczony?
w trybie podglądu nie mam cykania
ciągły AF mam wyłaczony - czy powinien być właczony?
w trybie podglądu nie mam cykania
Ciagly af wlacza sie tylko kiedy potrzeba bo zrzera duzo pradu.
Jeszcze jeden eksperyment. Postaw aparat na stole, wlacz i ustaw na inny tryb niz podlgad np auto. Czy jak sie nim nie rusza to tez cos slychac?
gingerkowy
12.01.08, 21:29
jak stoi na stole to tak - słychać rytmiczne cykanie jak w sekundniku
bo szum jak juz pisałam tylko przy lapaniu ostrosci
Nadal mysle ze to ma jakis zwiazek ze stabilizacja. Specjalnie nie ma tam wiecej co 'cykac'. Dopoki nic sie nie dzieje nie wnikac, tylko zdjecia robic ;) Moze sie w srodku swierszcze zalegly? ;)
gingerkowy
12.01.08, 22:05
być może :)
będę mieć małego pomocnika w robieniu zdjęć :)
dziękuję za pomoc i informację - w najbliższym czasie szykuje mi się wiele okazji do robienia zdjęć, więc zobaczę jak będzie się zachowywał
nie to zebym cos pisał ;P ale ja tez mam świerszcze;)) a tak na powaznie mi tez cyka a jak przytrzymamy spust to tez dziwne odgłosy są wiec to jest raczej rzecz fabryczna i nie ma co sie przejować ;))
Witam!
też mam 550uz i są szumy przy łapaniu ostrości, a to z winy żyroskopowej stabilizacji obrazu, bo taka tam jest zamontowana ;)
co do cykania to u mnie na razie nie ma a mam go już trzeci miesiąc. ;)