PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus SP 550 UZ

gingerkowy
12.01.08, 15:29
Witam Was serdecznie!

Mam pytanie.
Od 2 miesięcy używam SP 550 UZ - wszystko działa poprawnie, ale dzisiaj coś mnie zaniepokoiło - po włączeniu aparatu słyszę w nim rytmiczne ciche cykanie - jak sekundnik w zegarku. A po naciśnięciu spustu migawki do połowy by aparat złapał ostrość słysze dziwny jednollity szum - jakby wiązka światła przepływała przez coś bardzo głośno - może to kiepskie porównanie, ale lepszego nie znajduję ;)
Czy mogę Was prosić o pomoc lub radę? Co mam zrobić? Czy zostawić w spokoju i fotografowac dalej? Bo na jakośc zdjęć to narazie nie wpływa - przynajmniej nic nie zauważyłam narazie.

Prosze o pomoc!

krzysiekz
12.01.08, 20:50
Czy stabilizacja jest wlaczona? Czy nie ma wlaczonego ciaglego ostrzenia/dobiegaczki?

gingerkowy
12.01.08, 20:57
tak, stabilizacje zawsze miałam włączoną - teraz też
a o co chodzi z tym ciągłym ostrzeniem? mogę prosić wersję pytania jak dla początkującego fotografa amatora? ;)

wlasnie jak pisze tego posta to wyłaczyłam stabilizację i nie mam tego szumu, pozostało cykanie...

czy to mozliwe bym wczesniej tego nie zauwazyla? bo jak wlaczam stabilizacje obrazu to szum wraca

krzysiekz
12.01.08, 21:04
Fulltime AF/Ciagly AF - aparat lapie ostrosc caly czas, bez potrzeby naciskania czegokolwiek. Czy cykanie jest tez w trybie podgladu?

gingerkowy
12.01.08, 21:12
ciągły AF mam wyłaczony - czy powinien być właczony?
w trybie podglądu nie mam cykania

krzysiekz
12.01.08, 21:23
ciągły AF mam wyłaczony - czy powinien być właczony?
w trybie podglądu nie mam cykania
Ciagly af wlacza sie tylko kiedy potrzeba bo zrzera duzo pradu.
Jeszcze jeden eksperyment. Postaw aparat na stole, wlacz i ustaw na inny tryb niz podlgad np auto. Czy jak sie nim nie rusza to tez cos slychac?

gingerkowy
12.01.08, 21:29
jak stoi na stole to tak - słychać rytmiczne cykanie jak w sekundniku
bo szum jak juz pisałam tylko przy lapaniu ostrosci

krzysiekz
12.01.08, 21:58
Nadal mysle ze to ma jakis zwiazek ze stabilizacja. Specjalnie nie ma tam wiecej co 'cykac'. Dopoki nic sie nie dzieje nie wnikac, tylko zdjecia robic ;) Moze sie w srodku swierszcze zalegly? ;)

gingerkowy
12.01.08, 22:05
być może :)
będę mieć małego pomocnika w robieniu zdjęć :)

dziękuję za pomoc i informację - w najbliższym czasie szykuje mi się wiele okazji do robienia zdjęć, więc zobaczę jak będzie się zachowywał

bms777
22.05.08, 11:17
nie to zebym cos pisał ;P ale ja tez mam świerszcze;)) a tak na powaznie mi tez cyka a jak przytrzymamy spust to tez dziwne odgłosy są wiec to jest raczej rzecz fabryczna i nie ma co sie przejować ;))

Przemas29
13.06.08, 10:47
Witam!
też mam 550uz i są szumy przy łapaniu ostrości, a to z winy żyroskopowej stabilizacji obrazu, bo taka tam jest zamontowana ;)
co do cykania to u mnie na razie nie ma a mam go już trzeci miesiąc. ;)