Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co się stało z "raw data edit w E-1"?

Setka
10.01.08, 01:26
Witam, nie piszę tu często, ale wtedy jak mam problem, a "szukaj" nic nie podaje.

Robię zdjęcie w raw i nie moge za nic użyć opcji RAW DATA EDIT w E1 z firmwarem 1.5. Nadmieniam, że instrukcję czytałem. W kompakcie C5050Z funkcja ta chodzi bez problemu, natomiast w E1 - j/w. Olympus nic nie podaje,że wycofał tę funkcję.
Po wejściu do menu i "najechaniu' na RAW DATA EDIT, pomimo tego ,że na karcie są rawy, nie pokazuje się strzałka w prawo i wejście do tego podmenu jest niemożliwe.
:roll:

Wiem, że zaraz odezwą się głosy "kto obrabia rawy w aparacie?", ale dzisiaj ta opcja była mi potrzebna , a tu ZONK!!! :mad:

Może ktoś wie, jakie muszą być spełnione warunki, aby ta funkcja działała?

grizz
10.01.08, 01:29
eee mi to nigdy nie działało ;p

qbic
10.01.08, 10:53
Wiem, że zaraz odezwą się głosy "kto obrabia rawy w aparacie?", ale dzisiaj ta opcja była mi potrzebna , a tu ZONK!!! :mad:

Sorry za pytanie... ale ciekawi mnie do czego ta funkcja była Ci potrzebna?

Setka
10.01.08, 13:30
Po co mi była potrzebna funkcja: nie miałem pod ręką komputera, a chciałem sprawdzić na tym małym ekraniku parametry jednego zdjęcia a tu niestety.
Znalazłem rozwiązanie tej zagadki: aparat musi mieć w ustawieniach RAW+JPG, następnie wybieramy pokrętłem raw+ interesującą nas rozdzielczość .jpg, robimy zdjęcie w raw i wtedy dopiero uaktywnia się funkcja raw edit. Ale to nie wszystko, Olympus zadbał o prostotę obsługi HEHEHE! Żeby nanieść poprawkę na jpg, trzeba wchodzić do każdej z opcji w ustawieniach E1 następnie robimy jakgdyby "zdjęcie - zdjęcia", ale bez użycia obiektywu.
Zastanawia mnie po co Olek tak zagmatwał tę funkcję? W C5050Z naprawdę jest prościej.