Zobacz pełną wersję : pytanie o Olympus OM-D E-M5
Cześć.
Jestem posiadaczm od dłuższego czasu Canona 40D z obiektywem 50mm F1/8 oraz 17-40 F/4 L.
Głownie fotografuje plenery albo miasto.
Jednak od dluższego czasu więcej czasu aparat leży w szafce.
Z tego też powodu zastanawiam się na wymianą na coś mniejszego, bardziej poręcznego.
I tu wpadł mi w oko wspomniany wyżej aparat.
Czy zamiana na taki sprzęt (poki co jeszcze nie zagłębiałem się zbytnio w temat obiektywów) to dobry pomysł?
Jak będzie się miała jakość zdjęć do Canona?
Mój ojciec posiada normalną lustrzanke Olympusa przez to po zakupieniu adaptera będę mógł podbierać obiektywy ( będą współpracować bez problemów?)
Za wszelkie rady/sugestie będę wdzięczny
Michał.
Ja zmieniłem z 60D (24-105L, 10-22, 70-300L, 100L). Wolę foty z Olka - lepsza matryca, więcej można wyciągnąć, szczególnie z cieni. Na obiektywy też nie narzekam choć akurat 70-300 jak na razie ciężko czymś zastąpić. Z mojego punktu widzenia warto było zamienić głównie ze względu na rozmiar/wagę.
Jaką lustrzankę ma ojciec?
No właśnie rozmiar/waga bardzo kuszą. Na chwile obecną nie jestem wstanie sobie przypomnieć jaki to model choć na pewno średnia półka.
Zoom'a do 300mm nie potrzebuje, myślę że 100mm pare wystarczyłby mi w zupełności. Wole szersze kadry a z tym nie byłoby problemu z tego co widzę.
Zobaczyłem Twoje zdjęcia i musze przyznać, że robią wrażenie.
A patrząc co miałeś przed Olympusem to jeszcze bardziej przychylam się do zmiany
...
Mój ojciec posiada normalną lustrzanke Olympusa przez to po zakupieniu adaptera będę mógł podbierać obiektywy ( będą współpracować bez problemów?)
Za wszelkie rady/sugestie będę wdzięczny
Michał.
Będą pracować, ale będą problemy z szybkością AF. Niektóre będą potrzebować kontroli jak wyostrzyły. Z czasem zakupisz swoje do mikro i kłopoty zginą.
urzyszkodnik
3.08.15, 08:01
Tylko czy m5 bedzie faktycznie mniejszy od tego co teraz masz ?
Będzie :-P
Tylko "odrobinę" ;)
153872
153873
Z obiektywami to już przepaść.
Ja przeszedłem długą drogę do mojego EM5
Alfa A200, Canon 350D, Canon 20D, Nikon D7000
EM5 dzięki wymiarom chętniej zabieram na różne okazje, obrazek daje świetny. Na razie używam jedynie z Panasem 20 1.7 i bardzo pasuje mi ten zestaw.
@edelwolf, jeśli mogę coś doradzić, to wróć uwagę na 3 rzeczy: jakość obrazka - szczególnie przy wyższym iso, z m43 vs APSC (jeżeli poziom plasteliniozy ma dla ciebie znaczenie), szybkość/ pewność AF, ceny obiektywów UWA - jeżeli krajobrazy/plenery, to pewnie chciałbyś coś szerszego, co na m43 jest trudniejsze do uzyskania (mnożnik x2), na dodatek zniekształcenia korygowane na drodze cyfrowej (w aparacie) a nie optycznej. Obiektywy 43 powinny działać, natomiast będzie dostępny tylko jeden, centralny punkt AF.
E-M5 to dobry aparat na co dzień. Wygodny i nieduży. Być może będziesz chciał dokupić do niego gripa. Bo jednak uchwyt ma dość wąski i np ja wolę mieć pewniejszy chwyt.
Zamiast 50, mógłbyś wybrać do Olympusa 25/1.8 albo 45/1.8. Zoom to już niestety sporo droższa sprawa. Brak nam jeszcze w systemie szkieł z jasnością f4.
Pewien minus obiektywów z dużego systemu, to ich wielkość. Co z tego, że aparat mały, jak szkło ogromne :wink:
Panas 12-35 f/2,8 rozmiarowo jest idealny do tych mikrusów.
@edelwolf, jeśli mogę coś doradzić, to wróć uwagę na 3 rzeczy: jakość obrazka - szczególnie przy wyższym iso, z m43 vs APSC (jeżeli poziom plasteliniozy ma dla ciebie znaczenie), szybkość/ pewność AF, ceny obiektywów UWA - jeżeli krajobrazy/plenery, to pewnie chciałbyś coś szerszego, co na m43 jest trudniejsze do uzyskania (mnożnik x2), na dodatek zniekształcenia korygowane na drodze cyfrowej (w aparacie) a nie optycznej. Obiektywy 43 powinny działać, natomiast będzie dostępny tylko jeden, centralny punkt AF.
Coś mi się wydaje, że z żadnym z twoich argumentów nie mogę się zgodzić
urzyszkodnik
3.08.15, 16:07
A nie mozna małego kita ?
Mały i wygodny. Zdjęcia robi. Mam to wiem :)
Mały jest tez 17/2,8. Wygodny bardzo.
Chociaz stalki to wiadomo...
Coś mi się wydaje, że z żadnym z twoich argumentów nie mogę się zgodzić
I ja też bym dyskutował :grin:
---------- Post dodany o 21:03 ---------- Poprzedni post był o 21:02 ----------
A nie mozna małego kita ?
Mały i wygodny. Zdjęcia robi. Mam to wiem :)
Też można, i to naleśnika :grin:
a jak z obiektywem 12-50mm? Bo jak bym się zdecydował na zamianę to raczej pierwszym jaki bym miał byłby chyba ten.
Czy na jakiś czas wystarczyłby?
I wystarczy (na dłuższy początek)