Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zgrzeszyłem myślą.

szamaniec
10.07.15, 18:54
Czytając ostatnie doniesienia w sprawie dużych tel . że mydło, że nieteges ( mowa o 100-300 Panasia i 75-300 Olka) że tylko nieludzko drogi 150 + tcn 1,4, nabrałem dystansu.
70-300 ew. 50-200 to tylko z M1 bo inaczej w zwolnionym tempie, czyli drogo łamane przez używane z UK ebay i inne takie łamańce.
Parze sobie na inne systemy, beki fokusy i frony fokusy, ceny jak z kosmosu, pewności żadnej.
Nagle przyszło olśnienie- kupie Sony - najlepszy plastik świata i udźwignę szkło i metal ze stajni Minolty.
Sony 58 będzie dobrym rozwiązaniem? ( przyszło na część artystyczną pytań dla klubowiczów).
Do tego 75-300 Minolty, Flinta? A może docelowo Tamron 150-600 jak Matka Boska pieniężna się zlituje.
Wiem, zdrada to okrutna, ale nie ja pierwszy zacząłem.
Proszę nie bijcie, przetłumaczcie w moich porywach do fotografii zwierzęcej :)

k@czy
10.07.15, 19:04
...ze jak...?

szafir51
10.07.15, 19:41
zmień dilera :)

voovoo2
10.07.15, 19:48
Czytając ostatnie doniesienia w sprawie dużych tel . że mydło, że nieteges ( mowa o 100-300 Panasia i 75-300 Olka) że tylko nieludzko drogi 150 + tcn 1,4, nabrałem dystansu.
70-300 ew. 50-200 to tylko z M1 bo inaczej w zwolnionym tempie, czyli drogo łamane przez używane z UK ebay i inne takie łamańce.
Parze sobie na inne systemy, beki fokusy i frony fokusy, ceny jak z kosmosu, pewności żadnej.
Nagle przyszło olśnienie- kupie Sony - najlepszy plastik świata i udźwignę szkło i metal ze stajni Minolty.
Sony 58 będzie dobrym rozwiązaniem? ( przyszło na część artystyczną pytań dla klubowiczów).
Do tego 75-300 Minolty, Flinta? A może docelowo Tamron 150-600 jak Matka Boska pieniężna się zlituje.
Daj adres dealera, też bym chciał przeżyć to co Ty :-)

szamaniec
10.07.15, 19:53
Daj adres dealera, też bym chciał przeżyć to co Ty :-)

Czeski Cieszyn, ul. Jablonkowa - Tesco- produkt nazywa się Fernet :)

nyny
10.07.15, 21:06
Lo matko, tos pojechal...
Sony jest calkiem fajne, ale czy AF tam jest taki super to smialo bym popolemizowal.
Ja nie wiem czy nie lepiej sie zawezic do swietej dwojcy C i N, jesli fotoprzyrodnicza z dominacja pierza chcesz uprawiac.

pozdro

alnico
10.07.15, 21:19
Ja bił nie będę ale tak ironią pojadę :roll:
Nie wiem jakie masz podejście i samozaparcie do fotografii zwierzęcej, ale jeśli nie zamierzasz taplać się w błocie, nocować w bajorze czy innych krzaczorach, zakopać się w śniegu, ryzykować utonięcie, porażenie, zamarznięcie... etc to lepiej kup papugę, kanarka, chomika, myszkę, szczurka, wybierz się do zoo i tak byle czym lepsze zdjęcia zrobisz a taniej wyjdzie :mrgreen:

szamaniec
11.07.15, 05:48
Lo matko, tos pojechal...
Sony jest calkiem fajne, ale czy AF tam jest taki super to smialo bym popolemizowal.
Ja nie wiem czy nie lepiej sie zawezic do swietej dwojcy C i N, jesli fotoprzyrodnicza z dominacja pierza chcesz uprawiac.

pozdro

Ja tylko z opisów, (po cichu liczyłem że Klubowicz lub Klubowiczka przyznają się do tego aparatu).
Plusy dodatnie: matryca, stabilizacja ( marna ale jest), af 3pkt krzyżowe, wizjer elektr. focus peaking, af po detekcji fazy, ilość obiektywów, po Minolcie ( w bdb cenach), bateria, bdb kitowy obiektyw.
Plusy ujemne: brak czyszczenia matrycy, wieczne potępienie w Klubie

fret
11.07.15, 10:09
Ja tylko z opisów, ...

Gdyby jeszcze zdjęcia robiło się opisami... W realu podstawą jest jednak stary C 100-400 + korpus APS-C. Minimum wygody i jakości za rozsądne pieniądze. Nie mylić ze starym N 80-400. Nikoś skopał AF w tym szkle.

Krakman
11.07.15, 11:50
Ja bił nie będę ale tak ironią pojadę :roll:
Nie wiem jakie masz podejście i samozaparcie do fotografii zwierzęcej, ale jeśli nie zamierzasz taplać się w błocie, nocować w bajorze czy innych krzaczorach, zakopać się w śniegu, ryzykować utonięcie, porażenie, zamarznięcie... etc to lepiej kup papugę, kanarka, chomika, myszkę, szczurka, wybierz się do zoo i tak byle czym lepsze zdjęcia zrobisz a taniej wyjdzie :mrgreen:

Też tak myślę, dlatego z wrodzonego wygodnictwa nie próbuję.. :mrgreen:

MAF
11.07.15, 21:22

75-300mm Minolty jest kiepskie, chyba że mówisz o pierwszej wersji, ta jest trochę lepsza. 100-300 4.5-5.6 APO Minolty też nie jest rewelacyjne, szczególnie powyżej 200mm.

Dobre szkło to Sony 70-300 G SSM , ale ten znowu jest dość drogi. 70-400 jeszcze lepszy, ale ceny jeszcze wyższe.

Stosunkowo tani jest tamron 70-300 USD.

A najlepiej jednak moim zdaniem zacząć od Canona 50D. Solidny korpus, sprawny AF. Matryca jak na dzisiejsze czasy szału nie robi, ale tragedii tez nie ma. Do tego 100-400 IS USM i można zaczynać polowanie.

szamaniec
11.07.15, 21:47
MAF- dzięki, to może zrobić harakiri pogodzić się ze starą matrycą i wrócić do E3 ?

MAF
12.07.15, 09:46
MAF- dzięki, to może zrobić harakiri pogodzić się ze starą matrycą i wrócić do E3 ?
Tu nie pomogę nic. Z dużym 43 nie mam żadnego doświadczenia.

Możesz jeszcze spróbować jakiegoś Nikona do spółki z Tamronem lub Sigma. D7000 lub nowszy powinien dać radę. Ja się jakoś z D90 + 70-300VR nie umiałem dogadać, ale to wszystko indywidualna sprawa. Bardziej mi pasował właśnie Sony i 70-300 G SSM.

Jak to wszystko kupisz używane to nawet jak Ci nie spasuje to sprzedasz potem z niewielką strata, albo i bez niej.

jrebecki
12.07.15, 21:16
A wiesz co... Krzysiu...
W dniu 01-03-2015 na innym klubo-forum związanym z motoryzacją jeden taki znajomy (bardzo dobry zresztą) napisał mi takie coś:
"Jak mi zaczniesz pokazywać sony to przestanę się do Ciebie odzywać."

:-)

Planistigmat
13.07.15, 10:43
75-300mm Minolty jest kiepskie, chyba że mówisz o pierwszej wersji, ta jest trochę lepsza. 100-300 4.5-5.6 APO Minolty też nie jest rewelacyjne, szczególnie powyżej 200mm.

Dobre szkło to Sony 70-300 G SSM , ale ten znowu jest dość drogi. 70-400 jeszcze lepszy, ale ceny jeszcze wyższe.

Stosunkowo tani jest tamron 70-300 USD.

A najlepiej jednak moim zdaniem zacząć od Canona 50D. Solidny korpus, sprawny AF. Matryca jak na dzisiejsze czasy szału nie robi, ale tragedii tez nie ma. Do tego 100-400 IS USM i można zaczynać polowanie.

Uzywalem dluzej lub krocej wszystkich powyzszych sprzetow za wyjatkiem tamrona 70-300. Moge sie podpisac pod tym co napisal MAF. Pomysl na SONY i do tego tele to jeden z najgorszych na jakie mozna wpasc.
W dodatku moim zdaniem sprzet foto SONY czesciej sie psuje niz analogiczny sprzet spod znaku C czy N.

szamaniec
13.07.15, 12:19
Wielkie dźwięki za kolejną pomocną informację.

Planistigmat
13.07.15, 12:57
Bardzo prosze.

Canon 50D ma mikroregulacje, wiec BF/FF nie jest mu straszny.

MAF
13.07.15, 14:15
Możesz też zacząć od używanego Tamrona 70-300 VC USD. Świetna stabilizacja i przyzwoita jakość obrazka, a do tego tanio. Ekwiwalent 450mm to już coś. Jak Cię wciągnie to pomyślisz nad czymś dłuższym. Z korpusów to 60D bym odpuścił, albo 50D, albo 70D, albo 7D.

Ewentualnie te Nikony D7x00 i tez tamron lub oryginalny 70-300 VR AF-S.

Policz sobie ile byś musiał wydać na taki sprzęt i czy nie lepiej kupić jednak 40-150 2.8. Choć przy opcji Tamron plus starszy korpus powinieneś się zmieścić w połowie ceny obiektywu Olympusa.

szamaniec
13.07.15, 15:21
Możesz też zacząć od używanego Tamrona 70-300 VC USD. Świetna stabilizacja i przyzwoita jakość obrazka, a do tego tanio. Ekwiwalent 450mm to już coś. Jak Cię wciągnie to pomyślisz nad czymś dłuższym. Z korpusów to 60D bym odpuścił, albo 50D, albo 70D, albo 7D.

Ewentualnie te Nikony D7x00 i tez tamron lub oryginalny 70-300 VR AF-S.

Policz sobie ile byś musiał wydać na taki sprzęt i czy nie lepiej kupić jednak 40-150 2.8. Choć przy opcji Tamron plus starszy korpus powinieneś się zmieścić w połowie ceny obiektywu Olympusa.

Jeśli o tym samym Tamronie myślimy to nowy kosztuje ok 1250 pln, używki w zależności do którego systemu między 700-1000pln. Robi się ciekawie. Za 2500 są troszkę krótsze tele 200 mm ze światłem 2,8 są od 2500 -2700. Widzę że m4/3 trochę odleciało od rzeczywistości. Przeglądałem zdjęcia i o zgrozo mój wymarzony zoom na zwierza ( gdy jeszcze nie miałem grzesznych myśli) Panasonic 100-300 robi się ostry f 10, co jest dla mnie jak kubeł zimnej święconej wody. Pamiętam że stare w normalnej cenie ZD 70-300 objawiało ostrość od f8.
Jestem w tej dobrej a może złej sytuacji że uwolniłem się od systemu, sprzedałem wszystko. Mogę sobie powybrzydzać ( nie bijcie).
Moje nocne śledztwo wykazało że Olympusa mogę pokochać za OMD M10 i M5 I, i taniego spacer zooma m4/3 40-150, reszta to jubilerskie wyroby w jubilerskich cenach:) Niezmiernie wdzięczny za wszelkie sugestie, mam nadzieję że nikogo nie obraziłem :) Krzysiek

wombat
13.07.15, 17:30
Szanowni forumowicze. Szukam pomocy w pewnym drażniącym mnie temacie, chodzi o pewien dyskomfort w użytkowaniu em5. Mam taki oto problem iż po uruchomieniu urządzenia, po pierwszym wyzwoleniu migawki, aparat samoczynnie się wyłącza i trzeba go uruchomić ponownie. Po drugim "odpaleniu" jest już wszystko ok. Proszę o pomoc, może któryś z forumowiczów a zarazem właściciel tego modelu także spotkał się z takim problemem i sobie z nim poradził.

szamaniec
13.07.15, 21:17
Szanowni forumowicze. Szukam pomocy w pewnym drażniącym mnie temacie, chodzi o pewien dyskomfort w użytkowaniu em5. Mam taki oto problem iż po uruchomieniu urządzenia, po pierwszym wyzwoleniu migawki, aparat samoczynnie się wyłącza i trzeba go uruchomić ponownie. Po drugim "odpaleniu" jest już wszystko ok. Proszę o pomoc, może któryś z forumowiczów a zarazem właściciel tego modelu także spotkał się z takim problemem i sobie z nim poradził.

Dementuję pogłoski jakobym maczał w w/w problemie palce. Temat wątku mówi o grzeszności ale wbrew pozorom nie ma nic wspólnego ze sprzętem wombata. Nie wiem nawet dlaczego napisał w moim wątku.

Planistigmat
13.07.15, 22:17
Winni sie tłumaczą. :mrgreen:

Widocznie kolega nie chcial zakladac nowego watku.

szamaniec
14.07.15, 00:11
Winni sie tłumaczą. :mrgreen:

Widocznie kolega nie chcial zakladac nowego watku.

Znasz kawał o pingwinie ?! :)

Planistigmat
14.07.15, 09:58
Wyczuwam jakis podstep. Na wszelki wypadek odpowiem, ze znam. ;)

szamaniec
14.07.15, 10:06
Wyczuwam jakis podstep. Na wszelki wypadek odpowiem, ze znam. ;)

Na wszelki wypadek opowiem żebyś nie ryzykował niektórych odpowiedzi :)
Przychodzi pingwin do fotografa. Poproszę zdjęcie rzekł pingwin, fotograf pyta - kolorowe czy czarno białe ? Pingwin na to : a jeb......ć ci :)

wombat
14.07.15, 10:46
Naturalnie że nie ma. Po prostu, wybrałem pierwszy lepszy wątek z brzegu z nadzieją że ktoś z szanownych forumowiczów zechce mi pomóc, o ile posiada w tym zakresie pewną wiedzę.

Planistigmat
14.07.15, 11:06
Naturalnie że nie ma. Po prostu, wybrałem pierwszy lepszy wątek z brzegu z nadzieją że ktoś z szanownych forumowiczów zechce mi pomóc, o ile posiada w tym zakresie pewną wiedzę.
Nie znam sprzetu Olka za dobrze, ale obawiam sie ze bez serwisu sie nie obejdzie. Moze ktos inny doda cos madrzejszego.

wombat
14.07.15, 17:24
Dziękuję za odpowiedź, serwis to chyba jedyne rozsądne rozwiązanie. Miłego dnia życzę.