Zobacz pełną wersję : Zgrzeszyłem myślą.
Czytając ostatnie doniesienia w sprawie dużych tel . że mydło, że nieteges ( mowa o 100-300 Panasia i 75-300 Olka) że tylko nieludzko drogi 150 + tcn 1,4, nabrałem dystansu.
70-300 ew. 50-200 to tylko z M1 bo inaczej w zwolnionym tempie, czyli drogo łamane przez używane z UK ebay i inne takie łamańce.
Parze sobie na inne systemy, beki fokusy i frony fokusy, ceny jak z kosmosu, pewności żadnej.
Nagle przyszło olśnienie- kupie Sony - najlepszy plastik świata i udźwignę szkło i metal ze stajni Minolty.
Sony 58 będzie dobrym rozwiązaniem? ( przyszło na część artystyczną pytań dla klubowiczów).
Do tego 75-300 Minolty, Flinta? A może docelowo Tamron 150-600 jak Matka Boska pieniężna się zlituje.
Wiem, zdrada to okrutna, ale nie ja pierwszy zacząłem.
Proszę nie bijcie, przetłumaczcie w moich porywach do fotografii zwierzęcej :)
Czytając ostatnie doniesienia w sprawie dużych tel . że mydło, że nieteges ( mowa o 100-300 Panasia i 75-300 Olka) że tylko nieludzko drogi 150 + tcn 1,4, nabrałem dystansu.
70-300 ew. 50-200 to tylko z M1 bo inaczej w zwolnionym tempie, czyli drogo łamane przez używane z UK ebay i inne takie łamańce.
Parze sobie na inne systemy, beki fokusy i frony fokusy, ceny jak z kosmosu, pewności żadnej.
Nagle przyszło olśnienie- kupie Sony - najlepszy plastik świata i udźwignę szkło i metal ze stajni Minolty.
Sony 58 będzie dobrym rozwiązaniem? ( przyszło na część artystyczną pytań dla klubowiczów).
Do tego 75-300 Minolty, Flinta? A może docelowo Tamron 150-600 jak Matka Boska pieniężna się zlituje.
Daj adres dealera, też bym chciał przeżyć to co Ty :-)
Daj adres dealera, też bym chciał przeżyć to co Ty :-)
Czeski Cieszyn, ul. Jablonkowa - Tesco- produkt nazywa się Fernet :)
Lo matko, tos pojechal...
Sony jest calkiem fajne, ale czy AF tam jest taki super to smialo bym popolemizowal.
Ja nie wiem czy nie lepiej sie zawezic do swietej dwojcy C i N, jesli fotoprzyrodnicza z dominacja pierza chcesz uprawiac.
pozdro
Ja bił nie będę ale tak ironią pojadę :roll:
Nie wiem jakie masz podejście i samozaparcie do fotografii zwierzęcej, ale jeśli nie zamierzasz taplać się w błocie, nocować w bajorze czy innych krzaczorach, zakopać się w śniegu, ryzykować utonięcie, porażenie, zamarznięcie... etc to lepiej kup papugę, kanarka, chomika, myszkę, szczurka, wybierz się do zoo i tak byle czym lepsze zdjęcia zrobisz a taniej wyjdzie :mrgreen:
Lo matko, tos pojechal...
Sony jest calkiem fajne, ale czy AF tam jest taki super to smialo bym popolemizowal.
Ja nie wiem czy nie lepiej sie zawezic do swietej dwojcy C i N, jesli fotoprzyrodnicza z dominacja pierza chcesz uprawiac.
pozdro
Ja tylko z opisów, (po cichu liczyłem że Klubowicz lub Klubowiczka przyznają się do tego aparatu).
Plusy dodatnie: matryca, stabilizacja ( marna ale jest), af 3pkt krzyżowe, wizjer elektr. focus peaking, af po detekcji fazy, ilość obiektywów, po Minolcie ( w bdb cenach), bateria, bdb kitowy obiektyw.
Plusy ujemne: brak czyszczenia matrycy, wieczne potępienie w Klubie
Ja tylko z opisów, ...
Gdyby jeszcze zdjęcia robiło się opisami... W realu podstawą jest jednak stary C 100-400 + korpus APS-C. Minimum wygody i jakości za rozsądne pieniądze. Nie mylić ze starym N 80-400. Nikoś skopał AF w tym szkle.
Ja bił nie będę ale tak ironią pojadę :roll:
Nie wiem jakie masz podejście i samozaparcie do fotografii zwierzęcej, ale jeśli nie zamierzasz taplać się w błocie, nocować w bajorze czy innych krzaczorach, zakopać się w śniegu, ryzykować utonięcie, porażenie, zamarznięcie... etc to lepiej kup papugę, kanarka, chomika, myszkę, szczurka, wybierz się do zoo i tak byle czym lepsze zdjęcia zrobisz a taniej wyjdzie :mrgreen:
Też tak myślę, dlatego z wrodzonego wygodnictwa nie próbuję.. :mrgreen:
75-300mm Minolty jest kiepskie, chyba że mówisz o pierwszej wersji, ta jest trochę lepsza. 100-300 4.5-5.6 APO Minolty też nie jest rewelacyjne, szczególnie powyżej 200mm.
Dobre szkło to Sony 70-300 G SSM , ale ten znowu jest dość drogi. 70-400 jeszcze lepszy, ale ceny jeszcze wyższe.
Stosunkowo tani jest tamron 70-300 USD.
A najlepiej jednak moim zdaniem zacząć od Canona 50D. Solidny korpus, sprawny AF. Matryca jak na dzisiejsze czasy szału nie robi, ale tragedii tez nie ma. Do tego 100-400 IS USM i można zaczynać polowanie.
MAF- dzięki, to może zrobić harakiri pogodzić się ze starą matrycą i wrócić do E3 ?
MAF- dzięki, to może zrobić harakiri pogodzić się ze starą matrycą i wrócić do E3 ?
Tu nie pomogę nic. Z dużym 43 nie mam żadnego doświadczenia.
Możesz jeszcze spróbować jakiegoś Nikona do spółki z Tamronem lub Sigma. D7000 lub nowszy powinien dać radę. Ja się jakoś z D90 + 70-300VR nie umiałem dogadać, ale to wszystko indywidualna sprawa. Bardziej mi pasował właśnie Sony i 70-300 G SSM.
Jak to wszystko kupisz używane to nawet jak Ci nie spasuje to sprzedasz potem z niewielką strata, albo i bez niej.
A wiesz co... Krzysiu...
W dniu 01-03-2015 na innym klubo-forum związanym z motoryzacją jeden taki znajomy (bardzo dobry zresztą) napisał mi takie coś:
"Jak mi zaczniesz pokazywać sony to przestanę się do Ciebie odzywać."
:-)
Planistigmat
13.07.15, 10:43
75-300mm Minolty jest kiepskie, chyba że mówisz o pierwszej wersji, ta jest trochę lepsza. 100-300 4.5-5.6 APO Minolty też nie jest rewelacyjne, szczególnie powyżej 200mm.
Dobre szkło to Sony 70-300 G SSM , ale ten znowu jest dość drogi. 70-400 jeszcze lepszy, ale ceny jeszcze wyższe.
Stosunkowo tani jest tamron 70-300 USD.
A najlepiej jednak moim zdaniem zacząć od Canona 50D. Solidny korpus, sprawny AF. Matryca jak na dzisiejsze czasy szału nie robi, ale tragedii tez nie ma. Do tego 100-400 IS USM i można zaczynać polowanie.
Uzywalem dluzej lub krocej wszystkich powyzszych sprzetow za wyjatkiem tamrona 70-300. Moge sie podpisac pod tym co napisal MAF. Pomysl na SONY i do tego tele to jeden z najgorszych na jakie mozna wpasc.
W dodatku moim zdaniem sprzet foto SONY czesciej sie psuje niz analogiczny sprzet spod znaku C czy N.
Wielkie dźwięki za kolejną pomocną informację.
Planistigmat
13.07.15, 12:57
Bardzo prosze.
Canon 50D ma mikroregulacje, wiec BF/FF nie jest mu straszny.
Możesz też zacząć od używanego Tamrona 70-300 VC USD. Świetna stabilizacja i przyzwoita jakość obrazka, a do tego tanio. Ekwiwalent 450mm to już coś. Jak Cię wciągnie to pomyślisz nad czymś dłuższym. Z korpusów to 60D bym odpuścił, albo 50D, albo 70D, albo 7D.
Ewentualnie te Nikony D7x00 i tez tamron lub oryginalny 70-300 VR AF-S.
Policz sobie ile byś musiał wydać na taki sprzęt i czy nie lepiej kupić jednak 40-150 2.8. Choć przy opcji Tamron plus starszy korpus powinieneś się zmieścić w połowie ceny obiektywu Olympusa.
Możesz też zacząć od używanego Tamrona 70-300 VC USD. Świetna stabilizacja i przyzwoita jakość obrazka, a do tego tanio. Ekwiwalent 450mm to już coś. Jak Cię wciągnie to pomyślisz nad czymś dłuższym. Z korpusów to 60D bym odpuścił, albo 50D, albo 70D, albo 7D.
Ewentualnie te Nikony D7x00 i tez tamron lub oryginalny 70-300 VR AF-S.
Policz sobie ile byś musiał wydać na taki sprzęt i czy nie lepiej kupić jednak 40-150 2.8. Choć przy opcji Tamron plus starszy korpus powinieneś się zmieścić w połowie ceny obiektywu Olympusa.
Jeśli o tym samym Tamronie myślimy to nowy kosztuje ok 1250 pln, używki w zależności do którego systemu między 700-1000pln. Robi się ciekawie. Za 2500 są troszkę krótsze tele 200 mm ze światłem 2,8 są od 2500 -2700. Widzę że m4/3 trochę odleciało od rzeczywistości. Przeglądałem zdjęcia i o zgrozo mój wymarzony zoom na zwierza ( gdy jeszcze nie miałem grzesznych myśli) Panasonic 100-300 robi się ostry f 10, co jest dla mnie jak kubeł zimnej święconej wody. Pamiętam że stare w normalnej cenie ZD 70-300 objawiało ostrość od f8.
Jestem w tej dobrej a może złej sytuacji że uwolniłem się od systemu, sprzedałem wszystko. Mogę sobie powybrzydzać ( nie bijcie).
Moje nocne śledztwo wykazało że Olympusa mogę pokochać za OMD M10 i M5 I, i taniego spacer zooma m4/3 40-150, reszta to jubilerskie wyroby w jubilerskich cenach:) Niezmiernie wdzięczny za wszelkie sugestie, mam nadzieję że nikogo nie obraziłem :) Krzysiek
Szanowni forumowicze. Szukam pomocy w pewnym drażniącym mnie temacie, chodzi o pewien dyskomfort w użytkowaniu em5. Mam taki oto problem iż po uruchomieniu urządzenia, po pierwszym wyzwoleniu migawki, aparat samoczynnie się wyłącza i trzeba go uruchomić ponownie. Po drugim "odpaleniu" jest już wszystko ok. Proszę o pomoc, może któryś z forumowiczów a zarazem właściciel tego modelu także spotkał się z takim problemem i sobie z nim poradził.
Szanowni forumowicze. Szukam pomocy w pewnym drażniącym mnie temacie, chodzi o pewien dyskomfort w użytkowaniu em5. Mam taki oto problem iż po uruchomieniu urządzenia, po pierwszym wyzwoleniu migawki, aparat samoczynnie się wyłącza i trzeba go uruchomić ponownie. Po drugim "odpaleniu" jest już wszystko ok. Proszę o pomoc, może któryś z forumowiczów a zarazem właściciel tego modelu także spotkał się z takim problemem i sobie z nim poradził.
Dementuję pogłoski jakobym maczał w w/w problemie palce. Temat wątku mówi o grzeszności ale wbrew pozorom nie ma nic wspólnego ze sprzętem wombata. Nie wiem nawet dlaczego napisał w moim wątku.
Planistigmat
13.07.15, 22:17
Winni sie tłumaczą. :mrgreen:
Widocznie kolega nie chcial zakladac nowego watku.
Winni sie tłumaczą. :mrgreen:
Widocznie kolega nie chcial zakladac nowego watku.
Znasz kawał o pingwinie ?! :)
Planistigmat
14.07.15, 09:58
Wyczuwam jakis podstep. Na wszelki wypadek odpowiem, ze znam. ;)
Wyczuwam jakis podstep. Na wszelki wypadek odpowiem, ze znam. ;)
Na wszelki wypadek opowiem żebyś nie ryzykował niektórych odpowiedzi :)
Przychodzi pingwin do fotografa. Poproszę zdjęcie rzekł pingwin, fotograf pyta - kolorowe czy czarno białe ? Pingwin na to : a jeb......ć ci :)
Naturalnie że nie ma. Po prostu, wybrałem pierwszy lepszy wątek z brzegu z nadzieją że ktoś z szanownych forumowiczów zechce mi pomóc, o ile posiada w tym zakresie pewną wiedzę.
Planistigmat
14.07.15, 11:06
Naturalnie że nie ma. Po prostu, wybrałem pierwszy lepszy wątek z brzegu z nadzieją że ktoś z szanownych forumowiczów zechce mi pomóc, o ile posiada w tym zakresie pewną wiedzę.
Nie znam sprzetu Olka za dobrze, ale obawiam sie ze bez serwisu sie nie obejdzie. Moze ktos inny doda cos madrzejszego.
Dziękuję za odpowiedź, serwis to chyba jedyne rozsądne rozwiązanie. Miłego dnia życzę.