Zobacz pełną wersję : Problemy z Gimpem
1. Jak w Gimpie narysować okrąg ?
2. Czy Gimp 2.4 też wam się tak ślamazarzy? Sprawdzalem na dwóch komputerach: jeden z Vista, drugi z XP - na obydwóch te same odczucia. Wersja 2.2 chodzi wolno, a 2.4 bardzo wolno. Prosty eksperyment: obrazek o rozmiarach 2000x2000 - robie zaznaczenie eliptyczne i wypełniam je kolorem. Takie wypełnienie na gimpie 2.2 trwa z 1-2 sekundy, na gimpie 2.4 kilka sekund (widac jak liniami sie wypełnia).
Nie wiem co jest grane: na starszych wersjach gimpa czegoś takiego nie było - wszystko działało w miare szybko, wolniej niż w PS te same rzeczy ale dało sie pracować. Na wersjach od 2 nie idzie po prostu.
Smerf Maruda
4.01.08, 02:14
Rysujesz sobie zaznaczenie eliptyczne (nie pamiętam, z którym klawiszem wciśniętym należy zaznaczać obszar, żeby wyszedł idealny okrąg, zawsze można się posiłkować wymiarami zaznaczenia), prawy przycisk -> zaznaczenie -> obramowanie; potem farbką zapełniasz wnętrze obramowania et voila.
Pamiętam, że ja tak robiłem, żeby rysować okręgi w obrazkach na dole tej (http://grabun.com/teksty/odnosniki-w-sekcji-head/) strony.
Rysujesz sobie zaznaczenie eliptyczne (nie pamiętam, z którym klawiszem wciśniętym należy zaznaczać obszar, żeby wyszedł idealny okrąg, zawsze można się posiłkować wymiarami zaznaczenia), prawy przycisk -> zaznaczenie -> obramowanie; potem farbką zapełniasz wnętrze obramowania et voila.
Pamiętam, że ja tak robiłem, żeby rysować okręgi w obrazkach na dole tej (http://grabun.com/teksty/odnosniki-w-sekcji-head/) strony.
Ten sposób znam. Nie sprecyzowałem pytania. Chodziło mi o coś w stylu "narzędzie okrąg".
1. robisz okrągłe zznaczenie (z shiftem)
2. przechodzisz na zakladkę ścieżki
3. klikasz "przekształć zaznaczenie na scieżkę"
4. dajesz "rysuj wzdłuż ścieżki"
2. Czy Gimp 2.4 też wam się tak ślamazarzy? Sprawdzalem na dwóch komputerach: jeden z Vista, drugi z XP - na obydwóch te same odczucia. Wersja 2.2 chodzi wolno, a 2.4 bardzo wolno. Prosty eksperyment: obrazek o rozmiarach 2000x2000 - robie zaznaczenie eliptyczne i wypełniam je kolorem. Takie wypełnienie na gimpie 2.2 trwa z 1-2 sekundy, na gimpie 2.4 kilka sekund (widac jak liniami sie wypełnia).
Nie wiem co jest grane: na starszych wersjach gimpa czegoś takiego nie było - wszystko działało w miare szybko, wolniej niż w PS te same rzeczy ale dało sie pracować. Na wersjach od 2 nie idzie po prostu.
około 4 sekund też widać jak się pasami wypełnia, na MacOSie. Ale generalnie zwolnił, nie wiem jak jest pod linuchem...
W takim razie lipa totalna. Wracam do jakiejś starszej wersji w takim razie. Powiem szczerze, że nie dziwie się, że sporo ludzi woli na lewo używać PS niż legalnie Gimpa bo problematyczny on jest. Szybciej mi sie obrabia rawy w RawTherapee niż jpegi na Gimpie - a to przecież nie zbyt normalne.
To jakiś problem z wydajnością w wersji windowsowej - u siebie na Linuksie nic takiego nie zauważyłem.
W takim razie lipa totalna. Wracam do jakiejś starszej wersji w takim razie. Powiem szczerze, że nie dziwie się, że sporo ludzi woli na lewo używać PS niż legalnie Gimpa bo problematyczny on jest. Szybciej mi sie obrabia rawy w RawTherapee niż jpegi na Gimpie - a to przecież nie zbyt normalne.
?
MZ 2,4 wyraźnie przyśpieszyła :roll:
U mnie na Ubuntu 7.10 wersja 2.4 tez hula, ze az milo, problemow brak.
Rodia, naprawde jestes zadowolony z RawTherapee? Ja wciaz nie moge sie do niego w pelni przekonac, mimo ze naprawde sie staram. Przez to mam problemy, bo jak przychodzi do wolania RAWow to nie wiem co odpalac, powyzszego czy Lightzone :/
Więc pewnie wersja pod windowsa jest "niedorobiona".
Tak, jestem zadowolny z RawTherapee. Ja zacząłem od RT, potem przetestowałem wiekszość pozostałych wywolywaczy i jednak wrocilem do RT. Często obróbka fotki kończy się na wywolaniu rawa wlasnie w RT. RT ma to czego mi najbardziej potrzeba oprócz standardowych opcji wywolywania rawow: krzywe tonalne, shadows/highlights, highligts recovery, kadrowanie - no i jest darmowy. W sumie RT nie używam tylko do odszumiania mimo, że ma opcje takowe. Naturalnie w przypadku zdjęć zaszumionych wyostrzanie odbywa się również bez udziału RT.
Smerf Maruda
4.01.08, 14:18
U mnie GIMP 2.4 działa normalnie (Windows Vista).
1. Jak w Gimpie narysować okrąg ?
Ja to sobie tłumaczę mała liczbą kości, bo mam jakieś 724MB RAM.
A Windowsa mam XP Home Eddition.
Więc pewnie wersja pod windowsa jest "niedorobiona".
Czy ja wiem?
Jakis czas temu testowalem pod XP ostatnia wersje, bo nie umialem jej wrzucic sobie na linuxa (teraz juz umiem! ;)) i bylem zaskoczony, ze program tak sprawnie dziala.
Na Linuxie tez mi bryka bez problemow.
No ja jestem tego pewien bo testowałem wersje 2.2 i 2.4 na dwóch komputerach z dwoma rożnymi systemami więc mam pewność i porównanie jednego z drugim. Narazie wróciłem do wersji 2.2 na której pracuje się dobrze.