PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z Gimpem

rodia
4.01.08, 01:44
1. Jak w Gimpie narysować okrąg ?

2. Czy Gimp 2.4 też wam się tak ślamazarzy? Sprawdzalem na dwóch komputerach: jeden z Vista, drugi z XP - na obydwóch te same odczucia. Wersja 2.2 chodzi wolno, a 2.4 bardzo wolno. Prosty eksperyment: obrazek o rozmiarach 2000x2000 - robie zaznaczenie eliptyczne i wypełniam je kolorem. Takie wypełnienie na gimpie 2.2 trwa z 1-2 sekundy, na gimpie 2.4 kilka sekund (widac jak liniami sie wypełnia).
Nie wiem co jest grane: na starszych wersjach gimpa czegoś takiego nie było - wszystko działało w miare szybko, wolniej niż w PS te same rzeczy ale dało sie pracować. Na wersjach od 2 nie idzie po prostu.

Smerf Maruda
4.01.08, 02:14
Rysujesz sobie zaznaczenie eliptyczne (nie pamiętam, z którym klawiszem wciśniętym należy zaznaczać obszar, żeby wyszedł idealny okrąg, zawsze można się posiłkować wymiarami zaznaczenia), prawy przycisk -> zaznaczenie -> obramowanie; potem farbką zapełniasz wnętrze obramowania et voila.

Pamiętam, że ja tak robiłem, żeby rysować okręgi w obrazkach na dole tej (http://grabun.com/teksty/odnosniki-w-sekcji-head/) strony.

rodia
4.01.08, 02:19
Rysujesz sobie zaznaczenie eliptyczne (nie pamiętam, z którym klawiszem wciśniętym należy zaznaczać obszar, żeby wyszedł idealny okrąg, zawsze można się posiłkować wymiarami zaznaczenia), prawy przycisk -> zaznaczenie -> obramowanie; potem farbką zapełniasz wnętrze obramowania et voila.

Pamiętam, że ja tak robiłem, żeby rysować okręgi w obrazkach na dole tej (http://grabun.com/teksty/odnosniki-w-sekcji-head/) strony.

Ten sposób znam. Nie sprecyzowałem pytania. Chodziło mi o coś w stylu "narzędzie okrąg".

majkelx
4.01.08, 02:19
1. robisz okrągłe zznaczenie (z shiftem)
2. przechodzisz na zakladkę ścieżki
3. klikasz "przekształć zaznaczenie na scieżkę"
4. dajesz "rysuj wzdłuż ścieżki"

majkelx
4.01.08, 02:24
2. Czy Gimp 2.4 też wam się tak ślamazarzy? Sprawdzalem na dwóch komputerach: jeden z Vista, drugi z XP - na obydwóch te same odczucia. Wersja 2.2 chodzi wolno, a 2.4 bardzo wolno. Prosty eksperyment: obrazek o rozmiarach 2000x2000 - robie zaznaczenie eliptyczne i wypełniam je kolorem. Takie wypełnienie na gimpie 2.2 trwa z 1-2 sekundy, na gimpie 2.4 kilka sekund (widac jak liniami sie wypełnia).
Nie wiem co jest grane: na starszych wersjach gimpa czegoś takiego nie było - wszystko działało w miare szybko, wolniej niż w PS te same rzeczy ale dało sie pracować. Na wersjach od 2 nie idzie po prostu.

około 4 sekund też widać jak się pasami wypełnia, na MacOSie. Ale generalnie zwolnił, nie wiem jak jest pod linuchem...

rodia
4.01.08, 02:29
W takim razie lipa totalna. Wracam do jakiejś starszej wersji w takim razie. Powiem szczerze, że nie dziwie się, że sporo ludzi woli na lewo używać PS niż legalnie Gimpa bo problematyczny on jest. Szybciej mi sie obrabia rawy w RawTherapee niż jpegi na Gimpie - a to przecież nie zbyt normalne.

salvadhor
4.01.08, 07:44
To jakiś problem z wydajnością w wersji windowsowej - u siebie na Linuksie nic takiego nie zauważyłem.

grizz
4.01.08, 09:15
W takim razie lipa totalna. Wracam do jakiejś starszej wersji w takim razie. Powiem szczerze, że nie dziwie się, że sporo ludzi woli na lewo używać PS niż legalnie Gimpa bo problematyczny on jest. Szybciej mi sie obrabia rawy w RawTherapee niż jpegi na Gimpie - a to przecież nie zbyt normalne.
?

MZ 2,4 wyraźnie przyśpieszyła :roll:

Eddie
4.01.08, 10:43
U mnie na Ubuntu 7.10 wersja 2.4 tez hula, ze az milo, problemow brak.

Rodia, naprawde jestes zadowolony z RawTherapee? Ja wciaz nie moge sie do niego w pelni przekonac, mimo ze naprawde sie staram. Przez to mam problemy, bo jak przychodzi do wolania RAWow to nie wiem co odpalac, powyzszego czy Lightzone :/

rodia
4.01.08, 14:09
Więc pewnie wersja pod windowsa jest "niedorobiona".

Tak, jestem zadowolny z RawTherapee. Ja zacząłem od RT, potem przetestowałem wiekszość pozostałych wywolywaczy i jednak wrocilem do RT. Często obróbka fotki kończy się na wywolaniu rawa wlasnie w RT. RT ma to czego mi najbardziej potrzeba oprócz standardowych opcji wywolywania rawow: krzywe tonalne, shadows/highlights, highligts recovery, kadrowanie - no i jest darmowy. W sumie RT nie używam tylko do odszumiania mimo, że ma opcje takowe. Naturalnie w przypadku zdjęć zaszumionych wyostrzanie odbywa się również bez udziału RT.

Smerf Maruda
4.01.08, 14:18
U mnie GIMP 2.4 działa normalnie (Windows Vista).

Kaz de Wro
4.01.08, 14:35
1. Jak w Gimpie narysować okrąg ?

Ja to sobie tłumaczę mała liczbą kości, bo mam jakieś 724MB RAM.
A Windowsa mam XP Home Eddition.

Eddie
4.01.08, 14:51
Więc pewnie wersja pod windowsa jest "niedorobiona".

Czy ja wiem?
Jakis czas temu testowalem pod XP ostatnia wersje, bo nie umialem jej wrzucic sobie na linuxa (teraz juz umiem! ;)) i bylem zaskoczony, ze program tak sprawnie dziala.
Na Linuxie tez mi bryka bez problemow.

rodia
4.01.08, 21:52
No ja jestem tego pewien bo testowałem wersje 2.2 i 2.4 na dwóch komputerach z dwoma rożnymi systemami więc mam pewność i porównanie jednego z drugim. Narazie wróciłem do wersji 2.2 na której pracuje się dobrze.