jpiter
3.01.08, 20:47
Zakupiłem SP-510 UZ przesiadając się z C-4000Z i nie do końca jestem usatysfakcjonowany jakością zdjęć. Wydają mi się zaszumione poczynając od ISO 200!! a nawet 100!!!. Przeprowadziłem serię testów tego samego obiektu przy tych samych warunkach oświetleniowych etc. polegającą na fotografowaniu w różnych rozdzielczościach z włączoną oraz wyłączoną opcją NR włącznie z próbami z RAW. Używając UFraw udało mi się uzyskiwać zdjęcia "pozbawione" szumu aczkolwiek jest strata polegająca na utracie szczegółów i ostrości. Ponadto kolory uzyskałem trochę mniej żywe jak przy tym samym ujęciu wywołanym przez aparat. Mam pytanie czy ktoś może wypracował jakąś technikę fotografowania tym aparatem i uzyskiwania zdjęć dobrej jakości, i nie proszę tu o rady typu zmniejsz ISO ... Po drugie Czy przy matrycach sięgających 7 mln pikseli w tej klasie aparatu w ogóle jest możliwe uzyskanie zdjęć lepszej jakości.
Ostatecznie stwierdziłem że najprostszym rozwiązaniem będzie focenie a potem korekta przy pomocy greyCstoration.
A może ktoś doradzi jak wywoływać RAW'y tworzone przez ten aparat ... jeśli nie ma takich zapaleńców to proszę kogoś o ogólne wskazówki wywoływania plików RAW ze szczególnym uwzględnieniem stopnia odszumiania przy różnych wartościach ISO, ostrości oraz nasycenia kolorów (wszystkie poradniki Zbyma72age już przejrzałem).
Ostatecznie stwierdziłem że najprostszym rozwiązaniem będzie focenie a potem korekta przy pomocy greyCstoration.
A może ktoś doradzi jak wywoływać RAW'y tworzone przez ten aparat ... jeśli nie ma takich zapaleńców to proszę kogoś o ogólne wskazówki wywoływania plików RAW ze szczególnym uwzględnieniem stopnia odszumiania przy różnych wartościach ISO, ostrości oraz nasycenia kolorów (wszystkie poradniki Zbyma72age już przejrzałem).