Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : matryca SP-510 UZ

jpiter
3.01.08, 20:47
Zakupiłem SP-510 UZ przesiadając się z C-4000Z i nie do końca jestem usatysfakcjonowany jakością zdjęć. Wydają mi się zaszumione poczynając od ISO 200!! a nawet 100!!!. Przeprowadziłem serię testów tego samego obiektu przy tych samych warunkach oświetleniowych etc. polegającą na fotografowaniu w różnych rozdzielczościach z włączoną oraz wyłączoną opcją NR włącznie z próbami z RAW. Używając UFraw udało mi się uzyskiwać zdjęcia "pozbawione" szumu aczkolwiek jest strata polegająca na utracie szczegółów i ostrości. Ponadto kolory uzyskałem trochę mniej żywe jak przy tym samym ujęciu wywołanym przez aparat. Mam pytanie czy ktoś może wypracował jakąś technikę fotografowania tym aparatem i uzyskiwania zdjęć dobrej jakości, i nie proszę tu o rady typu zmniejsz ISO ... Po drugie Czy przy matrycach sięgających 7 mln pikseli w tej klasie aparatu w ogóle jest możliwe uzyskanie zdjęć lepszej jakości.
Ostatecznie stwierdziłem że najprostszym rozwiązaniem będzie focenie a potem korekta przy pomocy greyCstoration.
A może ktoś doradzi jak wywoływać RAW'y tworzone przez ten aparat ... jeśli nie ma takich zapaleńców to proszę kogoś o ogólne wskazówki wywoływania plików RAW ze szczególnym uwzględnieniem stopnia odszumiania przy różnych wartościach ISO, ostrości oraz nasycenia kolorów (wszystkie poradniki Zbyma72age już przejrzałem).

krzysiekz
3.01.08, 21:12
Uzywam ufraw i na kolory narzekac nie moge. Wlaczone zaznaczanie przepalenia i niedoswietlenia. Balans ustawiam recznie, odwzorowanie cieni na ostre, swiatel na film, korekcja na auto i przygladam sie co proponuje (jak przegina to zmieniam). Na zakladce kolorow wlaczony matrix i ustawienia domyslne. Zwykle nie podnosze nasycenia kolorow, wystarcza 1.0. Poprawki jesli juz to na krzywej w zakladce korekcji a nie na krzywej podstawowej. Co do ostrzenia, to juz poza ufraw, na razie nie zapowiada sie zeby dodali.

pol189
3.01.08, 21:36
Może spróbuj tak: Menu->Menu Aparatu->% (ta zakładka) -> Redukcja Szumy - przestaw na Włączony. Nie jestem pewien czy niema to wpływu dopiero przy dłuższych czasach ekspozycji.
Ponadto polecam delikatnie zjechać kontrastem w tym modelu. Dzięki temu uzyskasz więcej szczegółów (zwłaszcza w cieniach). ISO dobre do 400, potem szumi. Ponadto polecam od razu wyłączyć cyfrowy zoom.

Ufraw wywołuje (pod linux-em) bardzo ładnie zdjęcia, jeśli Ci mało polecam Rawtherappe do ściągnięcia TUTAJ. (http://www.rawtherapee.com/) oraz wersje BETA 2.3 (http://rawtherapee.com/rawtherapee23beta2linux.tgz) obsługującą polski język + kilka nowych funkcji, ale to wciąż BETA :!:

Mam nadzieje ze coś pomogłem ;) Generalnie całkiem udany ko pakt...

jpiter
3.01.08, 21:39
a co z balansem bieli, ja ze swoich obserwacji to wywnioskowałem i staram się tak ustawić wykres RGB, w szczególności w jasnych partiach ustawić tak aby żaden z kolorów nie dominował nadmiernie, czy to jest poprawna droga?

Kris_1
3.01.08, 22:21
Droga raczej niepoprawna, jeśli robisz RAW - to nie martw się o balans bieli.
Czy na wyświetlaczu aparatu podczas podglądania zdjęć RAW i JPG wyglądają podobnie?
Czy możesz gdzieś wystawić RAW, tak abyśmy mogli zobaczyć i wywołać?

jpiter
3.01.08, 22:51
Wyjaśniając - pisząc o ustawianiu RGB miałem na myśli wywoływanie RAW a nie moment pstrykania fotek.
Pytanie 1 tak oba zdjęcia wyglądają identycznie JPG jak również RAW, 2 najprościej dla mnie będzie wysłać oba zdjęcia emailem do chcącego pomóc