Zobacz pełną wersję : kompakt dla amatora :)
siema,
milion takich wątków zapewne było ale tworzę swój...
jako totalny ignorant sprzętowy chciałam zapytać mądrzejszych od siebie
polecicie mi jaki kompaktowy aparat najlepiej wybrać - zależy mi
1 . żeby był naprawdę kompaktowy (maksymalnie rozmiarów xz-2)
2. żeby miał spoko obiektyw najlepiej jakiś jasny
3. żeby nie kosztował majątku tak myślałam że do +\-1 tys. zł
aparat ma być prezentem i o ile dobrze kminię to będzie wykorzystywany do fotografii albumowej (czyli pamiątkowe zdjęcia ludzi i miejsc)
+ zapewne krajobraz
nie ukrywam że wszelkie sugestie mile widziane bom głupia w tym temacie
ktoś wspomniał że xz-2 w MediaMerktcie dorwał za niecałe 8 stów - ale chyba takiej akcji już nie ma.. bo bym wzięła sprawdzony model ;)
no i oczywiście to nie musi być olek ;)
Ja bym brał sony RX100, tylko trzeba by dołożyć jakieś 300 zł. Naprawdę świetny aparat i matryca 1" daje radę.
Pomyśl też o Canonie G16, ale kupionym w Value Basket - mają na niego bardzo dobrą cenę. Spory zoom, wifi.
Jest jeszcze kwestia funkcji. Wifi, Wizjer co ważne a co nie.
Ja bym brał sony RX100, tylko trzeba by dołożyć jakieś 300 zł. Naprawdę świetny aparat i matryca 1" daje radę.
Pomyśl też o Canonie G16, ale kupionym w Value Basket - mają na niego bardzo dobrą cenę. Spory zoom, wifi.
Jest jeszcze kwestia funkcji. Wifi, Wizjer co ważne a co nie.
Przepraszam że się wcinam w temat- gdzie jest haczyk w cenach na Value Basket ?
Gwarancja ichniejsza, ja kupiłem u nich RX100 III i poszło ok.
Sam RX100 I dobry wybór :wink:
Pozdr
Przepraszam że się wcinam w temat- gdzie jest haczyk w cenach na Value Basket ?
wiem, że to nie w temacie gulasz`owej, ale odpowiem
nigdzie. towar jest wysyłany z hog kongu. więc trzeba poczekać czasami do m-ca. opinie są różne o tym sklepie, więc pewien dreszczyk emocji jest. ja kupowałem tam mojego tamrona w idiotycznie niskiej cenie. dla bezpieczeństwa zakupu dokonałem nie poprzez ich stronę internetową ale allegro - tam też mają aukcje.
niegodnością dla niektórych może być tylko właśnie kwestia ograniczonej gwarancji. z tego co ja się orientuję - europejska nie obejmuje.
Jeśli dla amatora to musi mieć dobry JPG wiec pozostaje Olek, Canon, Sony i Fuji.
Canon G16 to dobry aparat nawet dla ambitniejszego amatora.
Ja u nich kupiłem sony A7 przez ich konto z allegro, wtedy też masz ochronę POK. Wszystko dobrze i zdecydowanie szybciej niż miesiąc - 2 tygodnie w okresie Bożego Narodzenia. Oczywiście pozostaje kwestia gwarancji VB, ale to już do zważenia indywidualnie.
>Mcarto.
Dla mnie fuji jest najbardziej z nich wszystkich skierowane do ambitniejszych. Chodzi mi o kwestię ergonomii. Dla codziennego pstrykacza może być za skomplikowana.
Co do jakości fotek z nich, to polecam ten test. Szczególnie sample z tych samych scen.
http://www.dpreview.com/articles/2367736880/roundup-enthusiast-zoom-compact-cameras
porównując SONY RX100 z Canonem G16 - Sony wychodzi dużo bardziej do przodu, jedynie zoom optyczny nieco lepszy u Canona bardziej kusi..
dzięki za sugestie.. :) na pewno będą pomocne
A może ten kompakt?: http://www.optyczne.pl/8583-news-Casio_EX-100F.html
odświeże wątek - co z kompaktów byście polecalli dla dziecka ??
komunia się zbliża i w sumie padło na aparat kompaktowy - pewnie będzie służył głównie do celów albumomwo archiwalnych więc nie musi to być nie wiadomo co
niemniej jednak dobrze żeby nie było to dzidostwo ;)
no i jako że na prezent to nówka sztuka być musi
no i dobrze by było by nie był jakoś przesadnie skomplikowany w użytkowaniu - czyli intuicyjne menu i przyciski ;)
koszt - myślałam by w 1000 się zmieścić ale jak macie coś godnego uwagi za 500-700 to też śmiało ;)
Sony dsc h300 .... wygląda "profesjonalnie" , ma spore możliwości . Jest szansa , że młody zatrybi i na początek wygląd go zachęci . Mieścisz się w budżecie na spokojnie .
Albo Sony hx60 , mały ale z dużym zoomem . Jest szansa ,ze taki mniejszy częściej będzie używał.
Ja bym wybrał hybrydę ze względu na dobrą stabilizację, zoom i przyzwoite makro.
Makromaniak
4.03.19, 19:05
Jak na komunię dla dziecka to za najlepsze rozwiązanie uważam jakiś "pancerny" aparat podwodny (Olympus, nikon, panasonic, ricoh).
Po pierwsze dziecko w tym wieku raczej wymaga prostego aparatu i będzie najczęściej robić zdjęcia w programie lub programy tematyczne i efekty. Im mniej gałek tym lepiej. Świadome używanie aparatu i jego możliwości w tym wieku to raczej ewenement, zwłaszcza że dzieciak i tak ma na ogół smartfona, który tez robi zdjęcia i to bez wysiłku.
Po drugie - taki aparat wiele zniesie, mniejsze obawy o zapiaszczenie wysuwanego obiektywu, zamoczenie, a nawet małe upadki.
Po trzecie - robienie zdjęć i filmików pod wodą to frajda, a zdaje się w trzeciej - czwartej klasie zaczynają się lekcje pływania (nie wiem jak jest teraz). Potem można też robić zdjęcia podwodne w czasie wakacji nad morzem, tyle że chyba raczej nie Bałtyk (ubogie życie, mętna woda)
Jeśli nie podwodny, to polecałbym jakiś aparat z dużym zoomem - coś czego nie potrafią telefony. Bo to zawsze najsilniejsza konkurencja dla aparatu i może w sumie zniechęcać do zabawy w foto.
Ja w swoim czasie kupiłem córce Olympusa tough 6000 na komunie i był to bardzo udany i kilka lat intensywnie używany prezent, niestety w końcu też wyzionął ducha i mamy teraz Olympusa TG-3. No z tym ze teraz panienka ma ładnych parę lat więcej i lepiej potrafi używać sprzętu. Zdjęcie zrobione przez nią tym aparatem zakwalifikowało się do 1 etapu konkursu BBC Wildlife ! czekamy co będzie dalej :-)
Ula, uprzejmie informuję, że na komunię dostałem takie coś :mrgreen:
https://allegro.pl/oferta/aparat-fotograficzny-druh-synchro-super-stan-7763039656
dobrze mi służył :)
dzięki za kilka rad i sugestii na pewno bardzo pomogą ( tak jak i ostatnio pomogły :) )
Makromaniak - w punkt zdefiniowałeś to co młodemu potrzebne - na pewno też się przyda ta opinia przy wyborze
a córze gratuluje!!! i 3mam kciuki za jak najlepszy wynik w konkursie