PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania różne

Maciej44
4.07.15, 22:31
Witam

Mam dwa pytania. Pierwsze dotyczy fotografowania gwiazd w nocy. Próbowałem uzyskać efekt rysowania punktami na niebie ale mimo czasu ekspozycji rzędu 30 min. uzyskałem tylko 5mm krzywe. W aparacie nie mam większego czasu więc żeby wydłużyć kreski trzeba nakładać zdjęcia na siebie ? Drugi problem to fakt, że przy takim czasie niebo jest praktycznie białe więc ciężko z tego wyciągnąć dobry efekt. Jak sobie poradzić z tymi problemami ? Czy może ktoś próbował takich numerów ? Jak to ugryźć ? Drugie pytanie to o program Lightroom, na allegro można go kupić za 50zl ??? z gwarancją oryginalności ? Czy ktoś może skusił się na taką ofertę ? http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-promocja-i5508056706.html

Karol
4.07.15, 22:58
W kwestii LR z Allegro to jest świeży i podobny wątek:
https://forum.olympusclub.pl/threads/98730-Lightroom-5-za-100z%C5%82

urzyszkodnik
4.07.15, 23:25
A jak o niebo idzie to zdjecie daj.
Parametry podaj.

Maciej44
5.07.15, 22:51
czas 25minut, ogniskowa 17mm, przysłona 5,6
. To jasne bez korekty, ciemne korekta -2EV i 100% black

urzyszkodnik
6.07.15, 07:54
Fotki sa oki.
Szkło mozna zmienic na jasne jakies. Ewentualnie bulb i zostawić na noc.
Wtedy narysuje sie linia od każdej gwiazdy.

Mz wszystko tu jest oki, na tym co pokazałeś.

Maciej44
7.07.15, 20:21
To wiem, że są ok. Chodziło mi bardziej o podpowiedź co zrobić żeby zdjęcie nie było za bardzo prześwietlone. Jeżeli po 25 minutach wygląda jak robione w dzień to co się stanie po 5 godzinach ? Przecież nic na nim nie będzie widać i żadne korekty nic ni pomogą (tak mi się wydaje) nie mam praktyki w tego rodzaju fotografii więc chciałbym poznać opinie osób które "bawiły" się tego rodzaju fotografią. Kolejna sprawa to czas B jest max 30 minut więc jak to obejść ?

wyszomir
8.07.15, 11:05
Obawiam się, że trzeba znaleźć miejsce możliwie oddalone od wszelkich źródeł światła - czyli w jakieś dziczy z dala od wszelkiej cywilizacji. Drugi warunek to odpowiednie warunki atmosferyczne - możliwie czyste powietrze - bez pyłków lub kropelek wody rozpraszających światło. I chyba jeszcze odpowiednia pora roku - sam się nigdy fotografią astronomiczną nie zajmowałem, ale z tego co wiem, najlepsze do takich zdjęć są mroźne, zimowe bezksiężycowe noce.

Maciej44
8.07.15, 13:01
Miejsce z którego robiłem zdjęcie to Kościelisko, źródeł światła nie było prawie wcale ale za to Księżyc świecił mocno więc pewnie to z tego powodu wszystko było prześwietlone. Następnym razem poszukam miejsca bez Księżyca ;), ale jak sobie poradzić z długim naświetlaniem na B=30 min ?