Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D EM-1 początki
Witam,
stawiam swoje pierwsze kroki w fotografii. Kupiłem ostatnio Olympus OM-D EM-1 z tzw "spacerówką" 12-40 mm. Robię zdjęcia... i... na monitorku body jest wszystko super... a jeśli przerzucę zdjęcia na komputer to o rany.... zdjęcia nieostre. Brak jasnych zdjęć, albo za ciemne. Doszedłem do wniosku, że nie umiem robić zdjęć i z Manualu przeszedłem an Auto i co się tu okazuje... zdjęcia są ciemne, bez wyrazu, nie mam ostrości wymuszonej na tzw pierwszy plan a wszystko pozostałe jest wymazane. ISO w Automacie to 200 i nie wiem jak je w auto zmienić. Problem polega też na tym, że w manualu dopiero po zrobieniu zdjęcia widzę mniej więcej czy przy wysokim iso zdjęcie nie jest za jasne lub też nie... co przeszkadza. pomóżciiiieeeee :)
Radzę ustawić na razie sobie Automatykę w aparacie, przeczytać instrukcję obsługi, kupić książkę z podstawami fotografii i robić zdjęcia ; )
Jak są nieostre to sprawdź czy pierścień ostrości w obiektywie nie jest przesunięty w pozycję manualnego ostrzenia, ewentualnie sprawdzić czy tryb ustawienia autofokus jest na S-AF. Jeśli chcesz wybrać gdzie aparat ma ostrzyć, wciśnij strzałkę w którąś stronę i wybierz pole autofokusa, które Cię interesuje
Przywróć najpierw ustawienia fabryczne a potem jak zrób jak radzi Matick7.
Ktoś Ci wcisnął aparat bez instrukcji obsługi???
Bo oni specjalnie napakują guzików i kółek do tych aparatów żeby się pogubić. A wystarczy smartfona kupić i zdjęcia o niebo lepsze!
Witam,
stawiam swoje pierwsze kroki w fotografii. Kupiłem ostatnio Olympus OM-D EM-1 z tzw "spacerówką" 12-40 mm. Robię zdjęcia... i... na monitorku body jest wszystko super... a jeśli przerzucę zdjęcia na komputer to o rany.... zdjęcia nieostre. Brak jasnych zdjęć, albo za ciemne. Doszedłem do wniosku, że nie umiem robić zdjęć i z Manualu przeszedłem an Auto i co się tu okazuje... zdjęcia są ciemne, bez wyrazu, nie mam ostrości wymuszonej na tzw pierwszy plan a wszystko pozostałe jest wymazane. ISO w Automacie to 200 i nie wiem jak je w auto zmienić. Problem polega też na tym, że w manualu dopiero po zrobieniu zdjęcia widzę mniej więcej czy przy wysokim iso zdjęcie nie jest za jasne lub też nie... co przeszkadza. pomóżciiiieeeee :)
Zrezygnuj z licznych punktów ostrzenia ew. sprawdzaj go na co ostrzy, włacz histogram, uwidocznienie prześwietleń i niedoświetleń i zacznij pracować swiadomie z aparatem.
Witam,
Nie znam się ale na początek powinieneś poczytać o wyborze pomiaru światła, doborze czasu do fotografowanego obiektu i troszeczkę o głębi ostrości rozmyciu tła.
Też bym chciał zaczynać wejście w świat foto z tak wysokiego C :)
rozpoczynanie zabawy z fotografią od E-M1 + 12-40 jest jak nauka jazdy samochodem -pojazdem przeznaczonym do rajdów.
Może Autor pokaże jakieś zdjęcie?
Bez przesady z tym samochodem sportowym, OMD1 z 12-40 porównałbym raczej z usportowioną limuzyną z potężnym silnikiem.
To zestaw dla amatora bez wad (poza oczywistą dla m43 - nie jest to noktowizor).
Bez pokazania tu paru fotek (z efix-ami), i opisania co na nich wg. Ciebie jest nie halo, ciężko będzie cokolwiek doradzić.
Bez przesady z tym wysokim startem. OMD 1 ma wszystkie podstawowe funkcje. Trzeba tylko poświęcić 15 minut na zapoznanie się nimi w instrukcji.
Zastanawia mnie tylko, że po 10 odpowiedziach nadal cisza ze strony wątkotwórcy :roll: